facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 16. 3. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

ČTÚ vyhlásil období hájení pro bezdrátové sítě, po kterém přijdou intenzivní kontroly plnění podmínek

Český telekomunikační úřad v roce 2021 při kontrolách zaznamenal nárůst počtu porušování podmínek využívání kmitočtů a provozování zařízení dle všeobecného oprávnění VO-R/12. Více jak 80 % kontrol odhaluje taková porušení ze strany provozovatelů bezdrátových sítí, která následně vedou k přestupkovým řízením a sankcím. Vzhledem ke ztíženým podmínkám provozování bezdrátových sítí v nouzovém stavu a zásadním změnám zmiňovaného všeobecného oprávnění se ČTÚ nyní rozhodl vyhlásit tzv. „milostivé jaro“, aby měli provozovatelé bezdrátových sítí čas adaptovat se na nové podmínky uvést svá zařízení a sítě do souladu s pravidly.



V uplynulém roce ČTÚ při kontrolách zaznamenal výrazný nárůst počtu porušení podmínek využívání kmitočtů a provozování zařízení dle všeobecného oprávnění č. VO-R/12/11.2021-11. ČTÚ si je vědom skutečnosti, že provozovatelé RLAN zajišťovali provoz zařízení v nouzovém stavu, v podmínkách omezeného pohybu a dalších restriktivních opatření, která mohla negativně dopadat na správu provozovaných zařízení a sítí. V neposlední řadě si je vědom, že v tomto krizovém období došlo k několika významným změnám v podmínkách pro provoz zařízení a využívání kmitočtů dle tohoto všeobecného oprávnění.

Proto nyní v období, které potrvá od 15. března do 30. června 2022, nebude ČTÚ provádět kontroly zaměřené na využívání kmitočtů a provozování RLAN zařízení podle všeobecného oprávnění č. VO-R/12 z vlastní iniciativy. ČTÚ tak vytváří dostatečný prostor pro provozovatele zařízení pro širokopásmový přenos dat v pásmech 2,4 GHz až 71 GHz zkontrolovat si svá zařízení a sítě, případně odstranit zjištěné nedostatky. Po ukončení „Milostivého jara“ dojde naopak k zintenzivnění kontrol.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.