facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 16. 4. 2018

CETIN posiluje síť pro IPTV

Společnost CETIN nabízí vylepšení pro sledování IPTV - podporu nativní IPTV a vysokou kvalitu multimediálních přenosů. Datová spotřeba v síti CETIN roste přibližně o 35 % ročně a největší měrou se na ní podílejí multimediální služby a videa. Zatímco u vysílání OTT záleží na aktuální situaci linky a její vytíženosti (často ji současně využívá více uživatelů v domácnosti), což se následně promítne do kvality přenosu, tak nativní IPTV pro svůj přenos využívá vysokorychlostní internetové přípojky a garantuje zachování kvality přenosu. Nativní IPTV je prioritní služba, což znamená, že v síti CETIN je v reálném čase a ve shodné kvalitě odbaven obsah jdoucí z IPTV platformy od poskytovatele až do zařízení u koncového zákazníka.



V České republice roste poptávka po IPTV a trh s placeným video obsahem se neustále rozšiřuje. IPTV nabízí kompletní obsahovou nabídku televizních kanálů. V souvislosti s přechodem pozemního vysílání na standard DVB-T2 je další velkou výhodou i skutečnost, že si zákazníci nemusí pořizovat nové televizory či set top boxy vybavené dekodérem pro televizní systém DVB-T2.

V síti CETIN je prostřednictvím poskytovatelů možné sledovat stovky programů, včetně inteligentních funkcí archivu, časového posunu, nahrávání pořadů atd. IPTV nabízí kromě široké nabídky televizních programů také velké množství doplňkových služeb a mnohem větší míru interaktivity.

Uživatelé IPTV nemusí nutně sledovat jen televizní vysílání v reálném čase. Díky službě Video on Demand (video na vyžádání) lze spustit přehrávání jednotlivých pořadů (filmů, epizod seriálů, dokumentů) na individuální objednávku konkrétního zákazníka v době, kterou si sám určí.

Vysoká kvalita multimediálních přenosů, podpora kontroly nákladů na rostoucí datovou spotřebu a kvalitativní vymezení vůči wi-fi broadband službám – to jsou hlavní změny v aktualizované velkoobchodní nabídce MMO (Mass Market Offer), kterou ve své síti CETIN od dubna nabízí. Partneři společnosti CETIN získají za současnou cenu až čtyřnásobek kapacity. Poskytovatelé služeb se díky nové MMO nabídce nemusí obávat velkých „stahovačů“, nebudou nuceni jakkoli omezovat provoz ve špičkách a mohou dále zkvalitňovat svůj obsah do HD, případně Ultra HD kvality. I přes velký růst spotřeby dat tak poskytovatelé nemusí produkty zdražovat.

V rámci sedmiletého programu investuje CETIN 22 miliard korun do rozvoje svých sítí. Násobně tak zrychlí připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě, což koncovým zákazníkům umožní mimo jiné i sledování internetové televize. Aktuální průměrná dostupná rychlost v síti CETIN je 45 Mbit/s. Celá polovina domácností v síti CETIN má dostupný internet nad 50Mbit/s, a 831 tisíc českých domácností si může objednat pevný internet s rychlostí nad 100 Mbit/s.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.