facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 29. 9. 2014

Češi si rizik na sociálních sítích moc nevšímají

Podle průzkumu společnosti Kaspersky Lab se Češi kybernetických zločinců na sociálních sítích příliš neobávají. Devět z deseti dotazovaných v Česku si myslí, že hackery nezajímají, nebo dokonce o této problematice ani neuvažují. 15 % českých respondentů probírá na sociálních sítích soukromé záležitosti s cizími lidmi, stejné množství na nich sdílí informace, které by v reálném životě nikdy neodhalili.



43 % účastníků dotazování v Česku přiznalo, že zadávají data svých online účtů i ve chvíli, kdy jsou připojeni přes veřejnou síť Wi-Fi. Pouhých 8 % Čechů v průzkumu Kaspersky Lab uvedlo přihlašovací údaje ze sociálních sítí jako jeden ze tří druhů informací, o jejichž ztrátu se nejvíce obávají. Útočníkům přitom takové informace mohou být užitečné v podvodných kampaních, k prolomení hesla nebo například k identifikaci polohy uživatele. Přístup k účtu jim pak umožní odesílat škodlivé odkazy a soubory lidem v kontaktech, přátelích, či třeba získat osobní data zpeněžitelná na černém trhu.

 

Takové útoky přitom rozhodně nejsou výjimečné. Produkty, které Kaspersky Lab dodává zákazníkům, zablokovaly podle jejích údajů více než 600 milionů pokusů o návštěvu phishingových stránek, z nichž 35 % z nich imitovalo sociální sítě. Necelá třetina Čechů v průzkumu přiznala, že obdrželi e-mail zaslaný údajně sociální sítí s pokusem o získání jejich přihlašovacích údajů.

 

Studii realizovala společnosti Kaspersky Lab ve spolupráci s B2B International mezi uživateli sociálních sítí ve 27 zemích světa.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.