facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 24. 6. 2022 - Zdeněk Gric

Atos v rámci 12. ročníku Ceny Josepha Fouriera ocenil mladé talenty v oblasti počítačových věd

Společnost Atos ve spolupráci s Velvyslanectvím Francie v Praze 23. června již podvanácté ocenila práce mladých vědců v rámci Ceny Josepha Fouriera. První místo získal Valdemar Švábenský z brněnské Masarykovy univerzity za výzkum metod pro podporu výuky kyberbezpečnosti. Vítězové převzali ceny na slavnostním ceremoniálu v sídle francouzského velvyslanectví v Praze, za účasti laureáta Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehna a generálního ředitele české pobočky Atosu Vladka Šlezingra.



Vítěz soutěže Valdemar Švábenský ve své práci analyzoval metody pro podporu výuky kyberbezpečnosti, kdy účastník interaguje s počítačovým systémem a používá různé nástroje pro řešení praktických úloh. „V rámci našeho výzkumu shromažďujeme údaje o interakcích účastníků se systémem. Následně tato data analyzujeme, abychom lépe pochopili, jak účastníci řeší tréninkové úlohy a kde dělají chyby. Výsledky analýz automaticky vizualizujeme a předkládáme je účastníkům a organizátorům školení ve formě personalizované zpětné vazby,“ vysvětluje mladý vědec s tím, že téma si zvolil, protože originálním způsobem spojuje tři různé obory jeho zájmu, tedy technické aspekty kybernetické bezpečnosti, datovou analýzu a výsledné praktické využití ve výuce.

Druhou příčku obsadil Tomáš Báča z ČVUT v Praze, který se dlouhodobě věnuje výzkumu v oblasti autonomních bezpilotních prostředků (dronů). Oceněný projekt se zabýval například automatickým sbíráním objektů ze země, stavěním zdi z cihel nebo lokalizací a mapováním zdrojů ionizující radiace za pomoci dronů. „Schopnosti a možnosti využití dronů se každým rokem posouvají neuvěřitelně kupředu, veliký potenciál vidím například v jejich nasazení pro záchranářské a humanitární mise v exteriérech i interiérech, včetně podzemí,“ dodává oceněný Tomáš Báča.

Na třetím místě se umístil Vojtěch Havlena z Fakulty informačních technologií VUT v Brně, který se zabýval vývojem efektivních automatových technik z hlediska automatické verifikace programů a síťové bezpečnosti. V práci se mu podařilo vyvinout nové přístupy, které dále posouvají praktickou použitelnost konečných automatů v reálných aplikacích, umožňující například efektivnější detekci síťových útoků a anomálií.

Speciální cena za výzkum materiálů a konstrukcí

Speciální cenu poroty získal Marek Tyburec z ČVUT, který se dlouhodobě zabývá výzkumem modulárně-topologické optimalizace v oblasti materiálového inženýrství. „V rámci své práce jsem formuloval nový přístup k optimalizaci modulárních produktů, který vyžaduje fundamentální změny v návrhovém a optimalizačním procesu. Jednotlivé moduly si lze představit jako kostičky stavebnice LEGO, kdy má každý typ svoji funkci. Cílem modulárně-topologické optimalizace je určit, jak mají jednotlivé moduly vypadat a jak mají být rozmístěny ve výsledných produktech,“ uvádí Marek Tyburec, který v rámci své práce navrhl modulární vnitřní strukturu karbonového nosníku snižujícího stěnové nestability komponent obráběcích strojů. Ze soutěže si tak odnáší speciální cenu – 50 tisíc výpočetních hodin na superpočítači Národního superpočítačového centra v Ostravě IT4Innovations.

Vítězové byli odměněni finanční odměnou a stipendiem na měsíční výzkumnou stáž, speciální cenou bylo 50 tisíc výpočetních hodin na superpočítači v ostravském národním superpočítačovém centru IT4Innovations.

Cílem Ceny Josepha Fouriera je podpora mladých vědců

Cílem soutěže je ocenit mimořádné vědecké práce se speciálním zaměřením na umělou inteligenci, počítačové systémy a sítě, kyberbezpečnost, databázové systémy, interakci člověk-počítač, grafiku, numerickou analýzu, programovací jazyky, softwarové inženýrství, bioinformatiku a počítačovou teorii. „Díky Ceně Josepha Fouriera se každoročně utvrzujeme v tom, že u nás máme v oblasti počítačových věd mnoho talentovaných mladých lidí, které velmi rádi podpoříme. Každým rokem je také náročnější vybrat nejlepší práce, protože se hlásí velké množství kandidátů s velmi kvalitními projekty, ale o to větší máme radost z toho, že mladí vědci mají zájem nejen o tuto soutěž, ale o počítačové vědy obecně,“ komentuje Jaroslav Vojtěch, vedoucí oddělení HPC & Big Data společnosti Atos v České republice.

Seznam vítězů a jejich prací

  1.  místo: Valdemar Švábenský, Masarykova univerzita (Fakulta informatiky) – Automatizovaná zpětná vazba pro školení kybernetické bezpečnosti
  2. místo: Tomáš Báča, ČVUT v Praze (Fakulta elektrotechnická) – Kooperativní senzorické snímání skupinou bezpilotních letounů
  3. místo: Vojtěch Havlena, VUT v Brně (Fakulta informačních technologií) – Efektivní automatové techniky a jejich aplikace
  4. Speciální cena IT4Innovations: Marek Tyburec, ČVUT v Praze (Fakulta stavební) – Modulárně-topologická optimalizace konstrukcí a mechanismů

 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.