facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 24. 1. 2020

Asistenční zařízení pro nevidomé OrCam MyEye 2 nahrazuje zrak pomocí umělé inteligence

OrCamDigitální asistenční prostředky mohou lidem s různými hendikepy zvýšit kvalitu života a usnadnit řešení různých překážek. Příkladem může být nositelné zařízení OrCam MyEye 2 pro nevidomé, které  pomocí umělé inteligence dokáže alespoň částečně nahradit zrak a které tak svému nositeli dodává velkou míru nezávislosti a sebevědomí.



Přístroj OrCam MyEye 2 je vybaven kamerou s vysokým rozlišením a malým reproduktorem. Svému nositeli předčítá tištěné texty na papíře i na monitoru či displeji, rozpoznává bankovky, barvy či právě obličeje. Dokonce podle čárových kódu identifikuje výrobky v obchodě, a předá uživateli informace jako je jméno výrobku, jeho příchuť či váha. Výrobek, který ve svojí databázi nenajde, se OrCam MyEye 2 naučí poznávat podle názvu, jaký mu uživatel přiřadí. Stejným způsobem si přístroj zapamatuje obličeje a jména. Ovládá se velmi jednoduše pomocí intuitivních gest rukou či prstem prostřednictvím lišty na boku přístroje.

OrCam MyEye 2

„Bezpečnost je pro nevidomé zásadní, což si vidoucí možná ne zcela uvědomují. Jedna z našich uživatelek je starší paní, která byla několikrát okradena lidmi, kteří se vydávali za pošťáka nebo kontrolu plynu,“ říká Martin Říha ze společnosti Sagitta, která zastupuje OrCam Technologies na českém trhu. „Od té doby, co si do svého OrCam MyEye 2 nahrála obličeje všech lidí ze svého okolí, včetně skutečného pošťáka, si přes okno zkontroluje, kdo zvoní, a tak dopředu ví, komu otevírá,“ dodává Říha.

OrCam MyEye 2

„OrCam MyEye 2 mi nevídanou měrou pomáhá zvládat každodenní úkoly. Snadno si sám nakoupím, lépe se orientuji ve veřejném prostoru, můžu dělat dříve nemyslitelné věci,“ říká Roman Miklík, zcela nevidomý uživatel OrCam MyEye 2 z Kroměříže. „Cítím se teď mnohem jistěji a také bezpečněji než kdykoliv předtím.“

České veřejnosti toto zařízení poprvé představil na konferenci INSPO v roce 2018 Omer Elad z Izraele. Poté se jeho distribuce ujala společnost Sagitta. Ta na letošní konferenci INSPO 2020 předvede ve výstavní části novější verzi, bohatší o řadu funkcí.

OrCam MyEye 2

Zařízení OrCam MyEye 2 si budou moci vyzkoušet účastníci konference INSPO o technologiích pro osoby se specifickými potřebami, která se uskuteční 28. března 2020 v Kongresovém centru Praha. Na konferenci zazní přednášky o technologických novinkách zlepšujících život lidem s různým zdravotním postižením. Ve všech sálech bude zajištěno tlumočení do českého znakového jazyka a simultánní přepis. Program konference byl zveřejněn na www.inspo.cz/inspo-2020.

Kromě více než 20 přednášek nabídne konference také výstavní část, ve které organizace představí širokou škálu kompenzačních pomůcek, aplikací, programů a služeb pro osoby s různým zdravotním postižením.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.