facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 27. 8. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Aplikace pro neslyšící využívající rozšířenou realitu vyhrála soutěž Vodafone AR Challenge

Speciální digitální brýle využije projekt Slyším očima, který vyhrál v soutěži Vodafone AR Challenge. Tým studentek z Ostrova, který za vítězným návrhem stojí, bude mít nyní možnost za pomoci Vodafonu a dalších partnerů uvést svůj nápad do praxe – v následujících měsících budou studentky pracovat na vývoji aplikace, která bude sloužit jako inteligentní překladač pro lidi se sluchovou poruchou a umožní jim snadněji komunikovat s okolím.



Soutěže Vodafone AR Challenge se účastní projekty, které staví na možnostech rozšířené reality (AR – augmented reality) a smíšené reality (MR – mixed reality), kdy aplikace prostřednictvím speciálních brýlí doplňuje grafické objekty do skutečného světa kolem nás.

Například vítězný projekt Slyším očima počítá s tím, že mikrofony zabudované v brýlích budou snímat veškerý zvuk v okolí a převádět ho do vizuální formy. „Uživatelům neunikne nic z okolního dění a spolehlivě rozpoznají, pokud v okolí projede záchranka nebo na ně kdosi z povzdálí zavolá, že si v obchodě zapomněli peněženku. Brýle budou sloužit také jako inteligentní překladač. Při dialogu budou snímat hlas a převádět ho do psaných titulků, nebo do formy avatara, který překládá do znakové řeči v reálném čase,“ popisují autorky Pavla Adamcová a Jana Kašková, jak bude vítězný projekt v praxi fungovat.

Vodafone AR Challenge

Soutěž spustil Vodafone za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj v květnu letošního roku v rámci projektu 5G pro 5 měst. Byla proto určena pro studenty středních škol v Jeseníku, Ústí nad Labem a Karlových Varech. Studentské týmy měly za úkol vymyslet inovativní způsob využití rozšířené reality pomocí speciálních brýlí a sítě 5G tak, aby se v jejich městech lépe žilo. Zaměřit se měli na tři základní oblasti: zdravotnictví, životní prostředí a vzdělávání.

„Do soutěže se přihlásilo celkem 43 studentů středních škol z Karlovarska, Ústecka a Jesenicka, kteří vytvořili 14 velmi kvalitních a propracovaných návrhů. Vybrat nejlepší projekt bylo opravdu složité, což je dobrá zpráva. Ukazuje se, že dnešním středoškolákům není lhostejné, jak se v jejich městě žije,“ říká Aleš Bernášek, který se ve Vodafonu věnuje strategii a inovacím.

Vítězný tým nyní bude v úzké spolupráci s odborníky Vodafonu pracovat na vývoji aplikace. Navíc ho čeká účast v unikátním akceleračním programu Laboratoř Nadace Vodafone, který pomáhá startupům a neziskovým organizacím nastartovat či rozvíjet společenské inovace s pozitivním sociálním dopadem právě s využitím digitálních, informačních a komunikačních technologií. Studentky tak kromě odborné podpory získají i mentoring například v oblasti byznysu a marketingu a jako bonus finanční odměnu ve výši 100 000 korun na vývoj projektu. Aplikace Slyším očima by tak měla spatřit světlo světa již v roce 2022.

Velká příležitost čeká i na další dva studentské týmy, které se umístily na druhém a třetím místě. V listopadu letošního roku získají „divokou kartu“ a zúčastní se tak výběrového bootcampu do Laboratoře Nadace Vodafone, a pokud v konkurenci dalších účastníků uspějí, budou mít možnost vstoupit do akcelerátoru společně s vítězným týmem. Je tedy možné, že se podaří realizovat i další dva projekty, které navrhli studenti z Gymnázia Jeseník a zaměřují se na zapojení digitálních technologií a 5G sítě do lázeňství a sociálních služeb.

Soutěž měla i jedno specifikum. Jako jediná mezi středními školami se jí totiž zúčastnila i Základní škola Neštěmická z Ústí nad Labem, jejíž žáci představili rovnou tři inspirující projekty. Za jejich odvahu získali speciální cenu od společnosti Vantage Towers, kterou je prohlídka některého z vysílačů mobilní sítě, které tato společnost spravuje.


 
  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.