facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 6. 12. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

8. prosince se utká 8 autorů nejlepších diplomových prací ve finále soutěže IT SPY

IT SPYStředa 8. prosince bude patřit nejlepším mladým IT mozkům z České republiky i ze Slovenska, kteří se ve finále utkají o nejvyšší příčky v prestižní soutěži IT SPY 2021. Právě tato soutěž o nejlepší diplomovou práci z oblasti informačních technologií si klade za cíl upozornit na mladé talentované informatiky a pomoci jim odstartovat jejich kariéru.



Do aktuálního 12. ročníku soutěže se přihlásilo více než 1200 autorů diplomových prací obhájených v uplynulém akademickém roce na předních českých a slovenských vysokých školách. Online prezentace 8 finálových diplomových prací před odbornou porotou akademiků i osobností z praxe proběhnou 8. prosince. Ve stejný den pak proběhne slavnostní vyhlášení vítězů. Vítěz získá 1000 eur, které na další rozvoj nejlepšího projektu poskytne spolupořadatel soutěže IT společnost Profinit. Autorům tří nejlepších prací věnuje počítačová škola GOPAS odborné kurzy dle vlastního výběru v celkové hodnotě 30.000 Kč.

„Po loňském online finále soutěže jsme se těšili, že letošní vyhlášení výsledků včetně prezentací finálových prací před porotou proběhne prezenční formou. Porotci i finalisté jsou z univerzit z celé České a Slovenské republiky a vzhledem k současné epidemiologické situaci by bohužel byla jejich osobní přítomnost na finále i letos velmi nejistá,“ vysvětluje Jakub Šich, zástupce spoluorganizátora soutěže, přední IT společnosti Profinit.

Zájem o účast je každoročně velký, i v letošním roce se přihlásilo více než 1200 diplomových prací obhájených v uplynulém akademickém roce na 13 českých a slovenských vysokých školách. Finálové práce letošního ročníku se zabývají například vývojem algoritmu pro hodnocení fotografií vesmírného odpadu, kvalitnějším snímkováním sítnice oka s cílem diagnostiky zeleného zákalu a obranou počítačových systémů proti kybernetickým útokům s využitím strojového učení.

„Z průběžného hodnocení semifinalistů a postupujících finalistů se rýsuje velmi těsný souboj o nejlepší práci. Myslím, že porota bude mít opravdu těžké rozhodování a jsem velmi zvědavý na výsledek,“ hodnotí dosavadní průběh soutěže předseda poroty, Jiří Vokřínek z Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha.

Přehled finalistů:

Jméno finalisty Název soutěžní diplomové práce Název přihlašující vysoké školy
Lukáš Kuhajda Omezení šumu signálu v genetických přepínačích Západočeská univerzita v Plzni
Fakulta aplikovaných věd
Mgr. Filip Svoboda Agilní adaptace pro výzkumnou laboratoř Masarykova univerzita v Brně
Fakulta informatiky
Daniel Kyselica Pokročilé algoritmy pro segmentaci astronomických snímků kosmického odpadu Univerzita Komenského v Bratislave
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky
Ing. Jan Tománek Profilování haldy s nízkou latencí České vysoké učení technické v Praze
Fakulta informačních technologií
Sára Juranková Aspektově založená analýza sentimentu formulářů konferenčních recenzí Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta informatiky a statistiky
Patrik Goldschmidt Zmírnění útoků DoS pomocí strojového učení Vysoké učení technické v Brně
Fakulta informačních technologií
Mgr. Matúš Goliaš Gradientem zesílená segmentace snímků sítnicového fundu Univerzita Karlova
Matematicko-fyzikální fakulta
Jindřiška Deckerová Zobecněné problémy se směrováním se souvislými sousedstvími České vysoké učení technické v Praze
Fakulta elektrotechnická

 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.