facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 10. 12. 2019

5G síť využije hlavně průmysl a věda

Pro celou populaci u nás pravděpodobně nikdy nebude

5GSoučasné zavádění 5G sítě v ČR probíhá na 4G infrastruktuře, což dramaticky omezuje plný potenciál nové technologie. I přesto se ve srovnání se 4G sítí zvýší přenosová rychlost a především zkrátí doba odezvy (latence). První čísla z Jižní Koreje, kde síť otestovali jako první, ukazují, že průměrná rychlost stahování byla 111,8 Mbit/s a maximální naměřená 988 Mbit/s. Doba odezvy se pohybovala od 88 do 244 milisekund. Neomezená 5G síť ovšem nabízí rychlost až 20 Gbit/s a latenci 1 milisekundu. Kvůli technickému omezení ji ale pravděpodobně nebude možné zavést celoplošně. Podle inženýrské společnosti DEL může 5G síť v praxi fungovat v průmyslových podnicích, nebo logistických areálech a na akademických pracovištích. Optimistická varianta počítá s pokrytím měst.



Celoplošné 5G sítě se očekávají mnohem později než prvotní kampusové (privátní sítě) pro průmysl. Český telekomunikační úřad plánuje v lednu 2020 aukci rádiových kmitočtů, na kterých operátoři mobilní 5G sítě postaví. „Současný počet vysílačů kvůli krátkým milimetrovým vlnám 5G sítě nedokáže překonat překážky, jako je městská zástavba nebo třeba i déšť. Zatímco 4G anténa dokáže dodat silný signál i do místa vzdáleného 16 kilometrů, 5G signál bývá kvalitní do 300 metrů a maximální dosah mívá kolem půl kilometru,“ vysvětluje Petr Jagoš, spolupracovník odborného serveru Technisféra. Celoplošného pokrytí se proto Česká republika hned tak nedočká.

5G sítě nejsou primárně určené pro smartphony a tablety

Vysokorychlostní 5G internetové sítě jsou tématem, které se v médiích objevuje stále častěji. Mladí lidé se sice těší na hraní graficky náročnějších on-line her na svých přenosných zařízeních, ale 5G sítě nejsou primárně určené pro smartphony a tablety. Pro běžné užívání těchto on-line zařízení již nyní plně dostačuje 4G připojení. „5G bude důležité hlavně pro aplikování nových technologií v průmyslu. A poté i pro internet věcí, autonomní vozy, složité chirurgické operace prováděné operatérem na dálku nebo pro virtuální a rozšířenou realitu,“ uvádí Jiří Kabelka, ředitel inženýrské společnosti DEL, a dodává: „5G síť přinese průmyslu zcela novou etapu existence. On-line robotické jednotky programovatelné přes internet opět výrazně přiblíží výrobní haly k vizi autonomních továren, kde je přítomnost člověka zredukována na naprosté minimum.“

Čekání na velmi krátkou latenci

Současná technologie 4G umožňuje za ideálních podmínek přenosovou rychlost 1 gigabit za sekundu při průměrné latenci kolem 50 milisekund. Ideální 5G připojení by mělo umožňovat rychlost až 20 gigabitů za sekundu a latenci pod jednu milisekundu. Laická veřejnost hodnotí připojení k vysokorychlostní síti hlavně ukazatelem rychlosti. Pro průmyslové využití, internet věcí a využití v medicíně je ale v současné době mnohem důležitější právě latence. Ta definuje čas nutný k tomu, aby data z jednoho počítače dorazila k druhému a zpět k prvnímu. „Vysoká latence nedovoluje hrát graficky náročné on-line hry a stejně tak je i zcela nevyhovující pro on-line robotiku nebo on-line chirurgické operace,“ dodává Petr Jagoš.