facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 26. 2. 2014

Třetina českých firem využívá zastaralý ERP systém starší deseti let

Podnikový informační systém (ERP) využívá ve svém ICT přes 95 % českých společností. U celých 34 % firem ale jeho stáří překračuje 10 let. Vyplývá to z průzkumu, který na vzorku 438 středně velkých a velkých firem v České republice provedla společnost Infinity. Podle průzkumu využívá téměř 60 % českých firem podnikový informační systém starší než 7 let, zhruba polovina z nich s ním dokonce funguje již druhou dekádu. Ukazuje se tak, že ochota modernizovat informační technologie je u tuzemských firem poměrně nízká. Životnost těchto řešení a použitých technologií už většinou dosáhla vrcholu a výrobci pro ně často přestali poskytovat technickou podporu, což může tuzemské firmy limitovat v jejich dalším rozvoji.



Kromě toho staré systémy nevyhovují současným potřebám firem. Zatímco před 10 lety se ERP systém pořizoval především z důvodu vykazování účetnictví, mezd, evidence zásob, či plánování výroby, dnes se na něj pohlíží jako na nástroj, který nejen zabezpečuje základní činnosti podniku, ale zároveň dokáže integrovat i další specializované aplikace, například formou personalizovaného portálu. Mnohem výraznější je také potřeba propojit ERP s celopodnikovou databází.

 

Více než třetina firem přitom jako primární kritérium pro výběr podnikového informačního systému uvedla kvalitu produktu s tím, že cena řešení je důležitá, ale při výběru není nastavena jako primární parametr. V ICT navíc obecně platí, že novější produkt se i přes okamžité výdaje cenově vyplatí již na ušetřených provozních nákladech a zefektivnění výrobních procesů. Například při virtualizaci serverovny počítáme ušetřené náklady zpravidla mezi 30-40 % proti starému řešení, u nových ERP systémů je to podobné.

 

Průzkum dále ukázal, že české společnosti na rozdíl od minulosti preferují co největší využití standardních funkcí systému a vzhledem ke svým zkušenostem z předcházejících implementací chtějí výrazně omezit úpravy svých procesů na míru – důvodem je jednak složitá technická podpora, jednak rostoucí možnosti základních systémů.

 

Důraz na snížení/optimalizaci nákladů při zavedení nového podnikového informačního systému v průzkumu kladlo nejvíce (35 %) společností, v závěsu se zlepšením interních procesů (28 %). Ukazuje to, že manažeři mají jasno v tom, co jim mohou nová řešení nabídnout - a požadují to. Chuť vyměnit starý systém je přesto poměrně malá. Kromě neochoty k okamžitým nákladům, která je v době krize očekávatelná, za tím dle naší zkušenosti často stojí i špatná zkušenost klienta s implementátorem.


 
  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.