facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 20. 6. 2014

Solitea pokračuje v akvizicích, koupila Aquasoft

IT holding Solitea, za kterým stojí Martin Cígler a Martin Fedor, partner skupiny J&T, koupil společnost Aquasoft. Po převzetí výrobce HR systémů Vema na začátku června je to v krátké době jeho další akvizice. Aquasoft by měl holdingu přinést především zkušenosti s velkými zakázkovými projekty, jak pro státní, tak soukromý sektor. Informovali o tom zástupci Solitea na tiskové konferenci, kde zároveň poodkryli zájmy holdingu na českém trhu.



Holding Solitea momentálně zastřešuje společnosti Vema a Aquasoft. Prostřednictvím svých akcionářů vlastní také Cígler Software a firmu Altus. Jeho poslední akvizice má za cíl přinést velké projekty, které by doposud nebyl schopen obsloužit. „Ani Cígler software, ani Altus nedělal individuální informační systémy na míru. Aquasoft je naopak v této oblasti doma a díky němu tak budeme schopni na tyto projekty dosáhnout. S naším portfoliem nyní můžeme uspokojit všechny úrovně trhu, od živnostníků po velké subjekty vyžadující zakázkový vývoj,“ uvedl Michal Rybovič z J&T, který je členem představenstva Solitea.

 

Aquasoft se zaměřuje na dodávky softwarových aplikací na míru pro státní správu, zdravotnictví a komerční sektor. Mezi jeho zákazníky patří například Generální ředitelství cel, Český telekomunikační úřad, celní správa Srbské republiky či české a turecké ministerstvo zemědělství. Výkonným ředitelem Aquasoftu zůstává Petr Franc.

 

Produktové portfolio Solitea v současnosti pokrývá oblasti účetní a ERP systémy, DMS, aplikace pro řízení lidských zdrojů, business intelligence, pokladní systémy a software na zakázku. Podle Martina Cíglera je zájmem holdingu koordinovat činnost dceřiných společností, které budou na trhu dále působit pod svým jménem, a zároveň využívat synergií, které díky propojení vznikají, ať už v oblasti obchodních příležitostí, sdílení best practices nebo společného vývoje. „Český i slovenský trh informačních systémů je vysoce konkurenční, pohybují se na něm stovky dodavatelů a málokdo z nich má dnes sílu na větší inovace svých produktů,“ řekl Martin Cígler, předseda představenstva Solitea. „Na vzniku Solitea vydělají především naši zákazníci. Produkty společností se vzájemně doplňují a také jsme nyní schopni využít nejen vnitřních synergií, ale i kvalitních lidských zdrojů napříč skupinou k rozvoji našich řešení,“ věří Cígler, který přitom nevyloučil ani možný vznik nových produktů. „Například náš systém Money S4 zasahuje do stejné oblasti jako řešení Altusu. Zákazníky přitom nelze migrovat z jedné aplikace na druhou. Budeme tedy určitě pracovat na produktu, který bude schopen tato řešení zastřešit do jednoho,“ vysvětlil Cígler.

 

Konsolidace bude pokračovat

„Myšlenku vytvoření silné IT skupiny jsme začali připravovat s Martinem Cíglerem už na prvním jednání o možném koupi podílu v Cígler Software před více než dvěma lety,“ řekl Rybovič s tím, že za Soliteou stojí zájem vytvořit jeden z vedoucích subjektů českého IT trhu a profitovat z konsolidace.  Podobné projekty přitom nejsou na českém IT trhu nové. V roce 2004 například vznikla společnost United Software, která v podobném duchu jako Solitea dodnes sdružuje Abru, Flores a Flexibee. Obdobným směrem se před pár lety vydal také výrobce systémů Helios, firma LCS. Ta se sloučila se slovenským Datalockem v Asseco Solutions, které je součástí nadnárodní skupiny Asseco Group. Podle Martina Cíglera je další konsolidace na českém trhu nevyhnutelná. „Řada úspěšných společností dnes svěřuje IT firmám, u kterých bych se obával, jestli tu za několik let budou. Český ERP trh je vysoce konkurenční a řadě výrobců dochází dech. Ke konsolidaci tedy musí dojít,“ věří Cígler. Nevyloučil přitom ani případné další akvizice Solitea. „Zvažujeme možnosti, díváme se po trhu, a pokud přijde zajímavá nabídka, budeme se o ní bavit,“ uzavřel.

 

Lukáš Dolníček


 
  

- PR -

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.

  

- PR -

ESG reporting jednoduše s IFS a CDC Data

ESGESG formuje cestu k udr­ži­tel­né­mu a odpovědnému podnikání. Otevřeme společně dveře do této esenciální oblasti, kde se setkávají inovace, udržitelnost a společenská odpo­věd­nost, aby formovaly pozitivní změny pro naši společnost. Vstup­te s námi do světa, kde každé rozhodnutí formuje budoucnost.