facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 21. 5. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Rozšiřování sítě GSM-R na české železnici pokračuje

Rozšiřování sítě GSM-R určené pro bezdrátovou komunikaci mezi výpravčími či řídícími dispečery a hnacím vozidlem na české železnici neustále pokračuje. Aktuálně probíhá výstavba další části systému na traťovém úseku Votice – České Budějovice.



Hlavním dodavatelem systému pro Správu železnic je společnost Kontron Transportation, která na řešení spolupracuje s firmou ČD – Telematika. „Na zavádění a následném rozšiřování GSM-R na české železnici se podílíme od úplných začátků tohoto systému v České republice,“ uvádí Tomáš Businský, ředitel úseku Infrastruktura ČD - Telematiky. „Aktuálními pracemi tak navazujeme mimo jiné na již dokončené dodávky na tratích České Budějovice – Plzeň či České Velenice – České Budějovice – Horní Dvořiště,“ dodává Businský.

Systém GSM-R je evropský standard sloužící pro bezdrátovou komunikaci řídících dispečerů a výpravčích s hnacím vozidlem (lokomotivou). Jedná se také o základní přenosový systém pro evropský vlakový zabezpečovací systém ETCS (European Train Control System).

V rámci realizace stavby „GSM-R Votice – České Budějovice“ bude dotčená trať vybavena technologií GSM-R a pracoviště výpravčích obdrží kompletně nové IP telefonní zapojovače a IP rozhlasové ústředny. Celá stavba by měla být dokončena v roce 2023, až po realizaci modernizačních staveb na této trati.

Foto: ČD - Telematika


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.