facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 9. 5. 2015

Nové Výzkumné centrum uživatelského zážitku UX @ FIIT

Nové Výzkumné centrum uživatelského zážitku UX @ FIIT otevřela Fakulta informatiky a informačních technologií Slovenské technické univerzity v Bratislavě (FIIT STU). Centrum bude sloužit pro výzkum v oblasti použitelnosti softwarových, mobilních či multimediálních aplikací, jakož i při sledování TV. Dodavatelem řešení a jeho vybudování realizovala společnost Softec.



UX @ FIIT umožní sledovat uživatelský zážitek (User eXperience, UX) nejen z pohledu účinnosti využívání zkoumaných aplikací, ale dokáže zaznamenat taková data, aby odborník mohl odhadnout i celkový dojem a zážitek z používání. Úspěch každé interaktivní aplikace tvoří uživatelský zážitek s ní spojený. Tedy způsob, jak uživatel s aplikací komunikuje a jak se při tom cítí.

 

Výzkumné centrum zahrnuje dvě pracoviště, které jsou vybaveny senzory sledování pohledu (eyetrackingu), hloubkovými kamerami pro záznam emocí a více senzory jako EEG pro monitorování synaptických potenciálů nervových buněk mozku, EKG, vodivost kůže, teplota a dalšími fyziologickými senzory.

 

Základ tvoří technologie sledování pohledu uživatele od švédské společnosti Tobii. Zařízení Tobii TX300, zaznamenává pohled očí až 300-krát za sekundu a umožňuje sledovat pohled s přesností na úrovni čtení jednotlivých písmen na obrazovce.

 

Záznam emocionálního zážitku zajišťují speciální hloubkové kamery, které v reálném čase rozpoznávají rysy obličeje a identifikují sedm základních emocí (radost, smutek, překvapení, strach, hněv, znechucení a pohrdání).

 

Unikátem nového centra je laboratoř pro výzkum uživatelského zážitku ve skupinách, vybavené dvaceti výkonnými zařízeními Tobii X2-60 a hloubkovými kamerami. Umožňují výzkum uživatelského zážitku najednou až s dvaceti uživateli. Výrazně se tím zkracuje čas potřebný na sběr dat pro ověření výzkumu, který v jiných laboratořích probíhá s uživateli po jednom. Důležité je, že toto pracoviště umožňuje provádět uživatelské studie více účastníků za stejných podmínek.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.