facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 17. 4. 2019

Národní superpočítačové centrum odstartovalo práce na projektu LEXIS

VŠB – Technická univerzita Ostrava slaví mezinárodní úspěch. Vědecký tým z IT4Innovations národního superpočítačového centra pod vedením Jana Martinoviče odstartoval práce na projektu LEXIS. Projekt je rozdělen do tří pilotních projektů, které se zaměřují na problematiku z oblasti leteckého průmyslu, meteorologických a klimatických modelů, na zemětřesení a tsunami.



Projekt LEXIS (Large-scale Execution for Industry & Society) byl slavnostně zahájen v lednu 2019 v Ostravě, kde se sešli partneři projektu. Konsorcium se skládá z 16 členů ze sedmi států Evropy a to jak z významných superpočítačových center, zástupců průmyslových podniků nebo poskytovatelů technologií. V dnešní době představuje rostoucí množství dat generovaných moderními průmyslovými a obchodními procesy obrovské výzvy pro organizace.

Jan Martinovič, hlavní řešitel projektu LEXIS, jasně definuje ambice a cíle projektu: „Naším záměrem je vytvořit pokročilou platformu, s využitím moderních technologií a přístupů, mezi které patří vysoko-výkonnostní počítání, práce s velkými daty a cloudové služby. Přínosy projektu LEXIS budou demonstrovány ověřením využití platformy ve třech pilotních řešeních, v rámci kterých se budeme zabývat problematikou z oblasti leteckého průmyslu, meteorologických a klimatických modelů a problematikou zemětřesení a tsunami.“

Pro VŠB – Technickou univerzitu Ostrava, pod kterou IT4Innovations národní superpočítačové centrum patří, jde o prestižní záležitost. Rektor univerzity prof. Václav Snášel proto také tým Jana Martinoviče, hlavního řešitele projektu LEXIS, ocenil šekem na 2 000 000 Kč. „Velice si vážím získání tohoto ocenění, které dokládá, o jak významný milník pro VŠB – Technickou univerzitu Ostrava se jedná. Získané prostředky budou použity mimo jiné na rozšíření infrastruktury budované v rámci projektu LEXIS, propagaci výzkumných a vývojových aktivit a pro rozvoj naší laboratoře pro náročné datové analýzy a simulace,“ uvádí Jan Martinovič.

Projekt LEXIS je financován rámcovým programem Horizont 2020 a jedná se o vůbec první projekt tohoto významu koordinovaný VŠB – Technickou univerzitou Ostrava.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.