facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 5. 6. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Množství podvodných mailů s podvrženou doménou neklesá

Podle statistik Seznam.cz patří e- zprávy s podvrženou domé­nou odesílatele mezi nejčastější útoky na e-maily českých uživa­telů internetu. Tyto zprávy obsa­hují falešné faktury, škodlivý software, který si uživatel neúmyslně stáhne do zařízení, nebo prolink na podvodnou stránku, která láká osobní údaje nebo přístup k financím.



„Tento typ podvodu stagnuje, meziročně nevidíme ani výrazný nárůst ani pokles. Denně vyhodnotíme jako spam přibližně deset milionů zpráv, které míří do schránek Seznamu a necelý milion je snadno zachycen díky technologii DMARC pro autentifikaci e-mailů,“ uvedl David Finger, který na Seznamu šéfuje divizi Email a Mapy, na konferenci o doručitelnosti a e-mailingu.

Podle ředitele české společnosti Mailkit Jakuba Olexy jsou pro bezpečnost zásadní standardy SPF, DKIM a DMARC, které slouží k autentifikaci e-mailů. „Aby celý systém e-mailového marketingu fungoval dlouhodobě spolehlivě, je potřeba dodržovat zásady dobré praxe a mít správně nastavenou autentifikaci. Správné nastavení protokolů zajistí dobrou reputaci u poskytovatelů e-mailových schránek, ochrání doménu a zabezpečí ji před phishingem,“ uvedl Jakub Olexa.

Vliv umělé inteligence na bezpečnost je sporný

Umělá inteligence může mít pro zvýšení zabezpečení elektronické komunikace podle Davida Fingera do budoucna velký přínos. Pro Seznam je ale zásadní s ohledem na bezpečnost uživatelských dat mít plnou kontrolu nad algoritmy, které příchozí poštu zpracovávají. Zavedení umělé inteligence tak v dohledné době neplánuje.

Obsah vygenerovaný umělou inteligencí může být nicméně použitý i k šíření nepravdivých informací použitých v dezinformačních kampaních. Prostřednictvím článků a blogových příspěvků nebo zpráv v sociálních médiích mohou spamaři manipulovat s veřejným míněním nebo propagovat své vlastní programy.

Chatboty poháněné umělou inteligencí by zase mohly být použity v sofistikovaných útocích sociálního inženýrství, manipulovat s konverzacemi, shromažďovat osobní údaje a klamat jednotlivce, aby poskytli citlivá data ve prospěch spammera.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.