facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Kaspersky Lab představila online hlasovací platformu Polys

Společnost Kaspersky Lab představila novinku ze svého byznysového inkubátoru: přizpůsobitelnou online hlasovací platformu Polys pro nekomerční využití firmami, organizacemi a různými sdruženími. Platforma je založena na smart kontraktech Ethereum (nebo jinak Blockchain 2.0), které umožňují decentralizovaně provádět ověření tajného hlasování a evidenci hlasujících.



Mezi nejpodstatnější bezpečnostní výhody blockchainového hlasování patří:

  • Vzhledem k decentralizované povaze blockchainu může být správné provádění hlasování ověřeno síťovými účastníky. Veškerá data o hlasování se ukládají v podobě informačních bloků v počítačích jednotlivých síťových účastníků. Aby bylo možné tato data smazat, musel by se hacker nabourat do všech počítačů a získat přístup k jednotlivých sadám dat.
  • Blockchain umožňuje voličovi zkontrolovat, zda došlo ke správné registraci jeho hlasu. Každá neoprávněná manipulace se navíc automaticky projeví.
  • Transparentnost blockchainu ulehčuje monitorování hlasů a kompletní audit hlasování provedený nezávislou stranou.
  • Nevyžaduje navíc žádné další zdroje ani fyzickou přítomnost personálu.

Unikátnost řešení Polys spočívá také v tom, že eliminuje omezení, která se vyskytují u jiných blockchainových řešení.

  • V rámci volebního systému Polys je blockchain šifrován a zálohován pomocí matematických algoritmů. Ty zaručují anonymitu a nedostupnost průběžných výsledků. Zároveň lze provádět výpočty s šifrovanými daty, což je něco, co nelze dělat v jiných blockchainových systémech kvůli jejich decentralizovanosti a otevřenosti.
  • Zdrojový kód Polys je veřejně dostupný. Tím je všem umožněno testovat, prověřovat a zkoumat tuto technologii na GitHub.

Pro zájemce, kteří by si chtěli vyzkoušet tuto službu, je všem dostupné freemium s velmi jednoduchým nastavením. Polys také nabízí variantu, kterou je možné uzpůsobit pro potřeby hlasování, kterého se zúčastní tisíce voličů. Může tak vyjít vstříc specifickým požadavkům týkajícím se podmínek autorizace, designu uživatelského prostředí a integrace s dalšími službami.

Více informací o tomto řešení a jeho technologii je dostupných na stránce Polys.me.