facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Recenze - 19. 1. 2005

Kapesní vizitkový skener Plustek OptiCard 600+

OptiCard600_3_250.jpgKaždý, kdo často pracuje s kontakty ve formě vizitek, ví, jak časově náročnou a nezáživnou činností je jejich přepisování – převádění do elektronické podoby. Netřeba jistě rozebírat, jak je ale právě uložení získaných kontaktů do elektronického adresáře, zejména při jejich větším počtu, nezbytné. Řešení, které by umožnilo tento proces stoprocentně zautomatizovat byste asi hledali marně, existují však zařízení, jež jej dokáží značně zjednodušit a urychlit. Měl jsem možnost otestovat zajímavý speciální miniaturní skener vizitek. Velikostí i tvarem se Plustek OptiCard 600+ podobá malému mobilnímu telefonu. Téměř zanedbatelná je i hmotnost tohoto, na pohled velmi jednoduchého přístroje s jediným tlačítkem a otvorem pro vizitku. Přesto si skener na stole zachovává stabilitu a díky měkkým gumovým páskům na spodní straně neklouže.

Kapesní vizitkový skener Plustek OptiCard 600+ Každý, kdo často pracuje s kontakty ve formě vizitek, ví, jak časově náročnou a nezáživnou činností je jejich přepisování – převádění do elektronické podoby. Netřeba jistě rozebírat, jak je ale právě uložení získaných kontaktů do elektronického adresáře, zejména při jejich větším počtu, nezbytné.

Řešení, které by umožnilo tento proces stoprocentně zautomatizovat byste asi hledali marně, existují však zařízení, jež jej dokáží značně zjednodušit a urychlit. Měl jsem možnost otestovat zajímavý speciální miniaturní skener vizitek. Velikostí i tvarem se Plustek OptiCard 600+ podobá malému mobilnímu telefonu. Téměř zanedbatelná je i hmotnost tohoto, na pohled velmi jednoduchého přístroje s jediným tlačítkem a otvorem pro vizitku. Přesto si skener na stole zachovává stabilitu a díky měkkým gumovým páskům na spodní straně neklouže.
OptiCard600_1_250.jpgSoučástí dodávky je propojovací USB kabel sloužící jak k přenosu dat tak k napájení. Vzhledem k miniaturním rozměrům přístroje zde někoho možná překvapí přítomnost klasického „velkého“ USB konektoru. Ten však dovoluje použít nejrozšířenější typ USB kabelu a umožňuje snazší manipulaci než jakákoliv ze současných „malých“ variant USB portu používaných zejména v digitálních fotoaparátech. Originální balení obsahuje také malé vyztužené textilní pouzdro pro skener a kabel.
Zprovoznění přístroje vyžaduje instalaci dodaného softwaru. Ten sestává prakticky ze dvou aplikací: organizéru vizitek, Cardiris 3.0 a z programu pro samotné ovládání skeneru, OptiCard Manager. Instalace je velmi jednoduchá a proběhne automaticky, doporučuji však respektovat pokyny v příručce a nainstalovat software a hardware v doporučeném pořadí. Ani tak se ale bohužel nevyhnete určitým problémům. Ovládací aplikace skeneru se inicializuje při startu MS Windows a v případě, že nemáte skener připojen k PC, jste při každém spuštění Windows obtěžování chybovým hlášením. To by ještě nebylo tak nepříjemné jako fakt, že nestačí skener pouze připojit, aby fungoval, musíte restartovat systém. Jedná se o softwarovou chybu, kterou výrobce, doufejme, v příštích verzích aplikace opraví. K největším přínosům Cardiris 3.0 patří podpora mnoha databází kontaktů, možnost exportu a synchronizace dat s MS Outlookem, Lotus Notes, GoldMine a celou řadou dalších řešení.
Program rozpoznává navštívenky z 50 zemí. Dokáže rozeznat orientaci nasnímané vizitky a automaticky ji správně natočit, vyrovnat, oříznout a s poměrně velkou přesností rozpoznat text, jako název firmy, jméno, telefon, e-mail a další kontaktní údaje, které pak vkládá do příslušných polí u daného kontaktu. I přes prakticky neomezené množství typů písma, barevných provedení, druhů papíru vizitek apod., je toto řešení schopno s velkou přesností z navštívenky „vyčíst“ potřebné údaje a převést je do elektronického adresáře. Přesto je samozřejmě nutná kontrola a někdy manuální oprava chybně rozpoznaných znaků. Rozřazování informací do příslušných polí bylo u všech testovacích vizitek zcela bezchybné (za předpokladu, že byla nastavena příslušná země). U některých druhů písma činilo programu problémy správně rozeznávat české znaky.
Samotné snímání vizitky je rychlé a zcela jednoduché. Vizitku stačí vložit do štěrbiny a stisknout tlačítko. Následuje její rychlé protažení skenerem a po několika sekundách vidíte naskenovaný černobílý obraz i kartu kontaktu s vyplněnými údaji. Praktickou pomůckou je softwarová „lupa“, kterou si můžete prohlížet špatně čitelné detaily na obraze vizitky. V případě, že potřebujete jen občas zpracovat data z několika nových vizitek, nebyl by jednoúčelový Plustek OptiCard 600+ vzhledem ke své ceně efektivně vynaloženou investicí. Pokud ale často pracujete s kontakty v papírové i elektronické podobě, můžete toto zajímavé mobilní zařízení velmi ocenit.

Základní technické parametry
Optické rozlišení: 600 dpi
Gradace skenování: stupně šedi (12 bit) nebo B/W (1 bit)
Velikost předlohy: max. 54,2×90,42 mm (A8), min. délka 30 mm
Rozměry/hmotnost: 102×48×24 mm / 70 g
Kompatibilita: MS Windows 98, 2000, Me, XP
Koncová cena: 2 950 Kč bez DPH
Na testování zapůjčila firma Komix.

 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.