facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 17. 4. 2014

ISDOC 6: Nový formát elektronické fakturace má zlepšit transparentnost veřejných zakázek

ICT Unie vyvinula formát elektronické fakturace ISDOC verze 6. Ten obsahuje nové možnosti pro využití strukturované elektronické fakturace ve veřejných zakázkách. Může tak přispět k větší transparentnosti tuzemské státní správy a účinnější kontrole nakládání s finančními prostředky.



Aktualizovaná verze ISDOC 6 je rozšířena o specifické položky používané ve veřejném sektoru, jimiž jsou např. číslo a platnost smlouvy, spisová značka a číslo jednací, kódy výkonového účetnictví státu nebo položky pro evidenci spotřební daně. Označování faktur příslušnými kódy umožní centrálně sledovat, kterých kapitol státního rozpočtu se týkají, a stát bude mít mnohem lepší přehled o pohybu svých finančních prostředků. Nové elektronické faktury lze použít i v boji proti nezákonnému obchodu s komoditami podléhajícími spotřební dani. Každý řádek dokladu může obsahovat položky s rozšířenou informací o kolcích nebo jiných evidenčních prvcích chráněných komodit.

 

„Koaliční smlouva i programové prohlášení nové vlády se jednoznačně hlásí k zavedení elektronické fakturace ve veřejných zakázkách. Česko by tak mohlo následovat úspěšné příklady některých zemí, např. Dánska nebo Finska, kde tento krok urychlil i elektronizaci dokladů v soukromém sektoru a přispěl k rozvoji digitální ekonomiky,“ uvedl Petr Kuchař, člen představenstva ICT Unie a vedoucí pracovní skupiny Elektronické standardy výměny dat.

 

Formát ISDOC verze 6 připravovala pracovní skupina ICT Unie spolu s odborníky z ministerstva financí přibližně rok a půl. Ve spolupráci s Českou bankovní asociací došlo navíc k rozšíření formátu o část platebních dat. To dovolí zejména velkým výstavcům, jako jsou energetické a utilitní společnosti či telefonní operátoři, zasílat faktury přímo do elektronického bankovnictví fyzických osob k poloautomatickému proplacení, a umožní i posílání faktur v jediném formátu firemním zákazníkům. V těchto měsících probíhá implementace formátu ISDOC 6 do informačních systémů významných výrobců softwaru v ČR. Ve druhé polovině letošního roku by mělo být vše připraveno k jeho úspěšnému používání.

 

Zdroj: ICT Unie


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.