facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 11. 2. 2015

IS pro evropský trh s elektřinou vytvořila česká softwarová firma

Společnost Unicorn Systems vyvinula na zakázku informační systém ENTSO-E Transparency Platform, který shromažďuje a publikuje informace z elektroenergetiky na celoevropské úrovni a tím zásadně přispívá ke zvýšení transparentnosti. Systém byl spuštěn 5. ledna 2015. Provozovatelé přenosových soustav (TSO) mohou již od roku 2007 prostřednictvím webu www.entsoe.net dobrovolně publikovat informace pro účastníky trhu s elektřinou z celé Evropy. Roku 2012 vypsalo sdružení ENTSO-E veřejnou soutěž na dodávku nové platformy pro zajištění transparentnosti, která by byla v souladu s moderními technologickými standardy a zároveň splňovala nové technologické a regulační nároky stanovené legislativou EU. Z této veřejné soutěže vyšla vítězně česká společnost Unicorn Systems.



Projekt byl rozdělen do dvou etap. První etapa byla dokončena v lednu roku 2014 spuštěním první verze nové platformy, která přinesla zásadní technologická vylepšení a nově navržené uživatelské rozhraní. Celé řešení je postaveno na open source technologiích zajišťujících flexibilitu, rychlost a kapacitu. Nová platforma dokáže zpracovat několikanásobně vyšší objemy dat než její předchůdkyně.

 

V souladu s nařízením EK č. 543/2013 o předkládání a zveřejňování údajů na trzích s elektřinou byla druhá etapa projektu ukončena zahájením ostrého provozu rozšířené verze platformy. Přinesla nové funkce a podporu pro další typy obchodních dat, čímž umožnila evropským TSO a dalším poskytovatelům dat plnit legislativní požadavky týkající se publikování informací o jejich aktivitách.


 
  

- PR -

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.