facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 18. 11. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Hackathon v IKEMu bude hledat nové nápady pro digitální inovace ve zdravotnictví

IKEMCelkem čtyřicet inovátorských týmů z Česka i ze zahraničí se ve dnech 20.–22. listopadu 2020 zúčastní akce Smart Health Hackathon. Osmačtyřicetihodinový maraton se v letošním roce kvůli covidovým opatřením uskuteční online. Organizátoři akce vytvoří v prostorách pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) základnu, odkud budou lékaři a další mentoři pomáhat mladým hackerům vytvářet nové nápady a inovace ve zdravotnictví.



Smart Health Hackathon 2020 se podobně jako další akce přesunul do online světa. To přilákalo rekordní počet mladých inovátorů. Dohromady se přihlásilo tři sta účastníků. Každý tým si vybere jednu z jedenácti „zdravotnických“ výzev (viz níže). Poté budou tři dny společně pracovat na vyřešení problému, který se týká kardiologie, měření dat, tvorby senzorů, diagnostiky léků a dalších. Hackeři budou na projektech pracovat online, ale k dispozici jim po celou dobu budou odborníci z řad lékařů IKEM a mentoři z oblastí umělé inteligence nebo datových analýz. Požádat o radu tak budou moct přední odborníky: kardiologa profesora Josefa Kautznera, kardiochirurga docenta Jiřího Malého nebo chirurga Tomáše Šebka. První tři týmy čeká odměna v celkové výši 170 000 korun.

11 výzev pro inovátory:

  1. Virtuální brevíř – aplikace pro optimalizaci podávání parenterálních léků na základě odpovědi organizmu pacienta.
  2. Aplikace, která pomocí fotografie analyzuje hojení ran.
  3. Optimalizace algoritmu strojového učení využívané magnetickou rezonancí 31P.
  4. Software pro monitoring nežádoucích pohybů pacientů na jednotce intenzivní péče.
  5. Aplikace k identifikaci a sledování neobvyklých případů.
  6. Zefektivnění systému pro vyhodnocení pacientů vhodných pro HARPOON.
  7. Zvýšení povědomí o aortální stenóze.
  8. Včasná předpověď nízkého srdečního výdeje a nízké smíšené sytosti venózního kyslíku.
  9. Vytvoření algoritmu k identifikaci pacientů s akutním srdečním selháním.
  10. Domácí zařízení pro rozpoznání léků, které pacient užívá.
  11. Platforma k efektivní komunikaci mezi podiatrickými ambulancemi a specializovanými diabetickými centry.

Hackathon začne v pátek 20. listopadu v 9:00 představením výzev, mentorů a formováním týmů. Vlastní práce na projektech potrvá vkuse od pátečních 14:00 po následující dva dny. Odborná porota vyhlásí vítěze v neděli v 16:30. Účast na slavnostním vyhlášení předběžně potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Těší nás rekordní počet soutěžících, především velké zastoupení studentů technických oborů z celého světa. Svědčí to o tom, že i nelehké téma v online prostředí dokáže přilákat větší počet účastníků, než bychom dokázali přivítat z kapacitních důvodů v IKEM osobně,“ říká radikální inovátor a spolupořadatel Tomáš Studeník ze společnosti Insane Business Ideas. A dodává: „Porota složená z odborníků bude vybírat vítěze podle originality nápadu, jeho realizovatelnosti v praxi a dopadu na lékařskou péči.“

„Zdravotnický hackathon hostíme už druhým rokem. Je neuvěřitelné, jaké nápady a řešení zdravotních problémů jsou schopny mladé týmy vymyslet během pouhých dvou dnů,“ říká Ing. Michal Stiborek, ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny.

„K Institutu klinické a experimentální medicíny patří neodmyslitelně inovace a rozvoj. Proto vítáme zájem mladých ‚hackerů‘ zapojit se do akce a pomoci nám s problémy, kterými se v IKEM intenzivně zabýváme. Nové nápady a neotřelé pohledy tzv. zvenčí nám mohou významně pomoci zlepšit péči o naše pacienty,“ dodává docent Malý, náměstek ředitele pro strategii a rozvoj v IKEM.

V loňském roce zvítězil tým hackerů s mobilní aplikací GlukoScan pro nevidomé, která umožňuje odečíst hladinu cukru z glukometru. Tento projekt se v IKEM dále rozvíjí a v blízké budoucnosti by mohl plnohodnotně sloužit nevidomým pacientům.

Foto: Fotografie z předchozích ročníků hackathonu. Zdroj: Confidence Digital (CD).


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.