facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 14. 12. 2018

Finále soutěže IT-SLOT má své vítěze

Po úspěšném prvním kole informační soutěže IT-SLOT se 48 nejlepších řešitelů z 8. a 9. tříd z celé České republiky utkalo 12. prosince ve finálovém klání v Soukromé střední škole výpočetní techniky v Praze. Devátý ročník soutěže potvrdil sílící trend – děti se výborně orientují v oblasti ICT, hůř jsou na tom se schopností logicky myslet.



Do soutěže IT-SLOT se v polovině listopadu přihlásilo rekordních 4819 žáků ze 192 základních škol. Mezi 48 finalisty mělo své reprezentanty 38 škol z devíti krajů. Absolutním vítězem se stal deváťák Tomáš Podzimek ze Základní školy a Mateřské školy Studenec, druhou příčku vybojoval Jan Kupský ze základní školy DOCTRINA, oba z Libereckého kraje, a třetí místo obsadil Jakub Štefan ze Soukromé základní školy ERIZA ve Středočeském kraji.

Výrazné převaze chlapců čelilo ve finále soutěže IT-SLOT pět dívek, nejlepší z nich se umístila na 15. pozici. Svými žáky v „top ten“ se může pochlubit deset základních škol ze šesti krajů - Prahy, Libereckého, Středočeského, Jihočeského, Pardubického a Ústeckého kraje.

„Soutěž je určena pro všechny žáky 8. a 9. tříd základních škol, nejenom pro vyvolené. Díky několikatisícové účasti nám výsledky žáků poskytují solidní vhled do znalostí informačních technologií současné mladé generace. Název IT-SLOT poukazuje na Systém Logických Otázek, které se v testu dotýkají dvou oblastí – informačních technologií a ve druhé části matematiky a logiky. Zatímco otázky z počítačové terminologie žáci zvládali téměř bez zaváhání, body ztráceli v příkladech na logické myšlení. Naším cílem je proto mimo jiné ukázat, že matematika a logika jsou s moderními technologiemi úzce spjaté a může být velkou výhodou tomuto kontextu porozumět,“ popsal Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky, která soutěž každoročně pořádá.

Slavnostní vyhlášení vítězů 9. ročníku soutěže IT-SLOT a předání cen proběhlo bezprostředně po finále 12. prosince v Soukromé škole výpočetní techniky na Proseku, kam žáky doprovodili jejich učitelé, za účasti organizátora a partnerů soutěže.

Nejlepší řešitelé vyhráli moderní tablety a jejich školy si odvezly 14“ notebook s pokročilými aplikacemi nebo výkonné monitory s vysokým rozlišením. Dále se hrálo o luxusní bezdrátová sluchátka, powerbanky a další vybavení. Oceněni byli nakonec všichni zúčastnění finalisté.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.