facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 10. 9. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

„Dívejme se na digitální služby víc očima uživatele“ zaznělo na konferenci e-government 20:10

GordicTřídenní odborná konference e-government 20:10 v Mikulově bilancovala stav digitalizace veřejné správy. Česká republika poskočila v letošním roce v rozvoji eGovernmentu na 39. místo na světě, což však zatím neodpovídá potenciálu ani ambicím naší země. Stát si v této souvislosti hodně slibuje od zavedení bankovní identity v příštím roce, která umožní čerpat digitální služby milionům uživatelů.



Generálním partnerem akce byla společnost GORDIC, za kterou se k právě k tématu digitálních služeb vyjádřili pokračovatelé této rodinné firmy: Marek a Michal Řezáčovi. Ti nejenom představili softwarové nástroje, které GORDIC v této oblasti poskytuje, ale zamýšleli se i nad tím, jak učinit digitální služby atraktivnější pro jejich uživatele, tedy občany, a jejich poskytovatele - veřejné instituce na všech úrovních.

Řezáčové
Ředitelé pro strategický rozvoj společnosti GORDIC: Ing. Michal Řezáč a Ing. Marek Řezáč (vpravo).

„V našem rozsáhlém aktuálním průzkumu jsme zjistili, že úřady teď mají jednak zcela jiné potřeby a také, že jejich vnímání digitalizace je často odlišné od toho, co jsme očekávali. Ukazuje se, že nestačí pouze přijmout legislativu a poskytnout příslušné technologie,“ vysvětloval Marek Řezáč, ředitel pro strategický rozvoj a IoT. Apeloval tedy na organizace státní instituce i dodavatele, aby vnášeli do otázek digitalizace i pohledy koncových uživatelů.

Oba manažeři také upozornili na nutnost zjednodušení komunikace mezi občanem a úřady. Digitální služby veřejné správy musí být z portálů snadno dosažitelné a uživatelsky stejně přívětivý jako v komerční oblasti. Ředitel pro strategický rozvoj a kybernetickou bezpečnost Michal Řezáč představil mj. možnosti Portálu občana GINIS: „Chceme, aby se díky responsibilitě a designu aplikace i samotných formulářů lidé cítili komfortně, ať už si chtějí vyřídit své záležitosti z mobilu, počítače nebo tabletu. Už dnes si mohou vyřešit na portálu své životní situace, bezpečně online uhradit poplatky bankovním převodem nebo QR kódem nebo si rezervovat čas úředníka.“

Prezentace
Ing. Marek Řezáč ze společnosti Gordic prezentoval na konferenci, jakým způsobem je platforma GINIS připravena pomoci orgánům veřejné správy plnit požadavky zákona o právu na digitální službu.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.