facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 10. 9. 2020 - Zdeněk Gric

DDoS útoky na školy na jaře stouply o 350 %

Množství DDoS útoků (Distributed denial of service) zaměřených na vzdělávací instituce se v porovnání s loňským jarem enormně zvýšilo. Za každý měsíc od ledna do června 2020 se počet DDoS útoků na tyto zdroje zvýšil ve srovnání s odpovídajícím měsícem v minulém roce o nejméně 350 %. DDoS útoky mají za cíl přehltit síť až dojde k jejímu zhroucení.



Při DoS útocích se hackeři snaží zahltit síťový server svými požadavky, což vede ke zhroucení celého serveru – odepření přístupu uživatelům. DoS útoky většinou zahrnují pouze jeden útočící počítač, proto se daleko častěji setkáme s útoky DDoS. V nich jsou totiž zaangažované tzv. botnety – řada infikovaných počítačů, které provádějí útoky současně. Jedním z hlavních problémů v případě DDoS útoků je délka jejich trvání – ta se může pohybovat mezi dny až týdny, což způsobuje výrazné narušení provozu napadených organizací. V tomto případě tak studenti nebo zaměstnanci škol neměli řadu dní přístup k důležitým materiálům.

Falešná stránka university

Vzhledem ke koronavirové pandemii se na jaře a v létě připojovalo k internetu daleko více lidí než obvykle. To vedlo k častějším hackerským útokům na počítačové sítě. Celosvětově se tak v prvním čtvrtletí zvýšil celkový počet DDoS útoků o 80 % ve srovnání se stejným obdobím za rok 2019. Velkou část tohoto nárůstu představovaly útoky na zdroje vzdělávacích institucí.

  Leden Únor Březen Duben Květen Červen
Procentuální nárůst v porovnání s rokem 2019 550 % 500 % 350 % 480 % 357,14 % 450 %

DDoS útoky ale nebyly jedinými kybernetickými hrozbami, kterým pedagogové a studenti letos na jaře čelili. Od ledna do června 2020 se 168 550 unikátních uživatelů Kaspersky setkalo s hrozbami, které byly zamaskované jako oblíbené výukové platformy/videokonferenční aplikace (Moodle, Zoom, edX, Coursera, Google Meet, Google Classroom, Blackboard). Učitelé byli také vystaveni rostoucímu počtu phishingových stránek a e-mailů, zneužívajících jména stejných platforem.

„Vzdálená výuka se letos na jaře stala pro miliony žáků a studentů po celém světě naprostou nezbytností. Vzdělávací instituce přitom na tuto velkou změnu byly jen minimálně připravené. Narůstající obliba online vzdělávacích zdrojů spojená s nízkou připraveností školních systémů tak ze vzdělávacího sektoru udělala ideální cíl pro kybernetické útoky. Dá se očekávat, že i na podzim bude část výuky pokračovat v online prostředí, a proto by měly tyto organizace podniknout kroky k zabezpečení svých digitálních vzdělávacích prostředí,“ nabádá Alexander Gutnikov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Více informací o hrozbách spojených s online vzděláváním se dozvíte na blogu Securelist.


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.