facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 25. 3. 2020 - Zdeněk Gric

Bankovní trojan Ginp zneužívá koronavirové pandemie

Nechvalně známý bankovní trojan Ginp, který je schopný vložit falešný text do schránky běžné SMS aplikace, nyní získal novou schopnost. Ta zneužívá současnou situaci okolo celosvětové nákazy koronavirem. Poté, co se trojan Ginp stáhne do zařízení oběti, dostane příkaz otevřít internetovou stránku s názvem „Vyhledávač koronaviru“ (Coronavirus Finder). Na displeji se následně zobrazí upozornění, že se v okolí uživatele pohybují lidé nakažení tímto virem.



Aby se uživatel dozvěděl, kde přesně se nacházejí, musí zaplatit 75 centů. Pokud uživatel souhlasí, stránka ho přesměruje na platební bránu, kde zadá své platební údaje. Poté se ale nestane už nic – peníze nejsou z účtu strženy a uživatel se ani nedozví o pohybu údajně nakažených lidí. Místo toho ale údaje o kreditní nebo platební kartě putují přímo do rukou hackerů.

Ginp je trojský kůň který se neustále zdokonaluje a získává nové schopnosti. V minulosti se zaměřoval především na uživatele ze Španělska, ale název současné verze dává tušit, že útočníci budou útočit i na cíle z jiných zemí.

„V uplynulých měsících se kyberzločinci snažili zneužít krizi okolo koronaviru ve svůj prospěch a vyvíjeli různé phishingové útoky nebo vytvářeli malware s tématikou tohoto viru. Nyní ale máme před sebou první případ, kdy se o totéž pokoušejí prostřednictvím velmi efektivního bankovního trojského koně. Doporučujeme proto všem uživatelům Androidů, aby byli v tuto chvíli obzvláště ostražití a vyskakovací okna, podezřelé internetové stránky nebo nečekané zprávy týkající se koronaviru přijímali s opatrností,“ nabádá Alexander Eremin, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Nejvíce uživatelů napadených touto kybernetickou hrozbou pochází ze Španělska (83 %), sousedního Polska (2.22 %), Francie (1,97 %), Německa (1,97 %) a Indie (1,23 %).

Aby byli uživatelé před trojanem Ginp v bezpečí, doporučují odborníci z Kaspersky následující opatření:

  • Aplikace stahujte pouze z oficiálního obchodu Google Play
  • Neotevírejte podezřelé odkazy, které vám přijdou od neznámého odesilatele. Svá hesla nikdy s nikým nesdílejte a údaje z platební karty zadávejte pouze na ověřených azabezpečených stránkách
  • Nainstalujte si na své zařízení účinné bezpečnostní řešení, které vás ochrání před širokou škálou online hrozeb včetně bankovních trojanů

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.