facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Cloud computing a virtualizace IT II , ITSM (ITIL) - Řízení IT , Cloud a virtualizace IT

Trh směřuje k otevřenému softwaru

a stále větší roli budou hrát softwarově definovaná řešení



Red HatPřed deseti lety se jednalo o vizi několika málo nadšenců, dnes jde o fenomén v oblasti podnikového IT. Řeč je o otevřeném softwaru. Ve světle jeho rostoucí obliby jak u komerčních firem, tak státních institucí učinil jeden z největších poskytovatelů open source technologií, společnost Red Hat, významné rozhodnutí pro náš lokální trh a jmenoval nového distributora, společnost Veracomp. Jde o rozhodnutí, které u nás posílí dostupnost podnikových open source řešení. Na změny a přínosy, které plynou ze spolupráce Red Hatu a Veracompu pro koncové zákazníky, jsme se zeptali Miloslava Haška (MH), Red Hat Distribution Managera a Radka Langkramera (RL), Solution Architecta ze společnosti Veracomp. Řeč byla samozřejmě také o způsobu, jakým open source řešení přijímají místní firmy a vůbec o vývoji celého odvětví.


Společnost Veracomp nedávno oznámila akvizici distribuce Red Hat od společnosti Servodata. Jak převod probíhal?

Miloslav Hašek Miloslav Hašek,
Red Hat Distribution Manager společnosti Veracomp


Radek Langkramer Radek Langkramer,
Solution Architect společnosti Veracomp

Miloslav Hašek (MH): Odkoupením divize distribuce Red Hat od společnosti Servodata společnost Veracomp pokračuje v posilování svého portfolia o významné značky světových a domácích výrobců. Od 5. října přešel pod společnost nejen distribuční kontrakt, ale i celý náš obchodní tým, který se prodejem open source řešení pod hlavičkou Servodat zabýval. Jednou z našich priorit bylo zachovat kontinuitu služeb poskytovaných našim partnerům a zákazníkům, proto byl přechod celého týmu od začátku naším cílem.

Radek Langkramer (RL): Naši zákazníci a partneři si za poslední roky zvykli komunikovat s konkrétními lidmi a je dobře, že v tomto ohledu se nic nezměnilo. Pro dlouhodobý obchodní vztah je důležitá důvěra a otevřenost, máme obrovskou výhodu v tom, že máme tým, který tyto vztahy dlouhodobě pěstuje. Rádi říkáme, že kromě e-mailové adresy se nic nezměnilo. I když k určitým změnám samozřejmě došlo.


Jaké změny máte na mysli?

MH: Jako zásadní změnu a velký přínos vnímám zejména to, že společnost Veracomp je tzv. čistým distributorem, jehož jednoznačnou prioritou je rozvoj partnerského kanálu. Vyšší míra vzájemné komunikace, důvěry a otevřenosti nepřináší benefit jen našim partnerům, ale jejich prostřednictvím zejména koncovým zákazníkům. Dalším přínosem je fakt, že Veracomp je distributorem s přidanou hodnotou, to znamená, že partneři mohu těžit z celé řady výhod, které toto spojení přináší, jako je např. spolupráce na společných marketingových aktivitách, pomoc s financováním větších projektů, individuální přístup, unikátní startovací program pro nové partnery nebo partnery, kteří nově zařazují open source technologie do svého portfolia, a mnoho dalších výhod z oblasti vzdělávání, business intelligence apod., což v konečném důsledku přináší pozitiva zákazníkům.

RL: Doplním, že když zmiňujeme otevřenost, myslíme princip, na kterém Red Hat sám jako firma funguje, a proč nás všechny tak baví.

MH: Rozhodně souhlasím. Mimochodem tvrzení, že trh směřuje k otevřenému softwaru stále více, nabírá na platnosti.

 

RL: Pozoruji, jak se názory zákazníků a partnerů v čase mění. Před několika lety byla situace trochu jiná, ale dnes již OpenSource technologie získávají řadu lichotivých přívlastků. Těmi nejčastějšími jsou moderní, zralé, prověřené a standardní. U posledního přívlastku bych se krátce zastavil - ne vždy je standard vnímán v pravém slova smyslu. Mnoho lidí stále považuje za standard technologie, které jsou pouze rozšířené. Opravdový standard je ale otevřenost, která nabízí možnost výběru a spolupráce se všemi výrobci, kteří se drží standardů.


O jaké konkrétní technologie je dnes mezi zákazníky největší zájem?

RL: Z tradičního portfolia je to především oblast middleware. Produkty jako Red Hat JBoss FUSE nebo Red Hat JBoss Enterprise Application Platform již nejsou vnímány jen jako alternativa, ale spíše určují směr. Stále více velkých podniků je využívají jako integrační a aplikační platformu pro své systémy. Tam, kde je základna programátorů, vidíme velký rozvoj služeb postavených na těchto technologiích. Dá se říci, že "JBoss jede!". I o cloudu se dá říci něco podobného. Kdo by neznal Red Hat OpenStack Platform nebo CloudForms. Máme mnoho zákazníků, kteří mají o toto řešení zájem, tyto produkty běžně prodáváme a máme také velký počet partnerů, kteří jsou schopni zákazníkům pomoci s implementací. Velký zájem vzbudily také produkty Red Hat Mobile a Storage, o nichž se často hovoří.


Jaká je míra adopce posledních dvou zmíněných technologií u českých zákazníků?

MH: Řada odborníků a nezávislých studií se shoduje, že právě tyto oblasti hrají stále důležitější roli a zákazníky budou zajímat čím dál tím více. Je to pochopitelné - mobilní zařízení jsou dnes běžnou výbavou každého, liší se ale architekturou, operačními systémy, výkonem a dalšími parametry. Chcete-li jednu aplikaci pro tisíce uživatelů s deseti druhy různých zařízení, je to v běžném prostředí velmi složité. Musíte se postarat o to, aby se na každém zařízení aplikace správně zobrazovala, o její distribuci, aktualizace, bezpečnost po celou dobu jejího životního cyklu. Obecně řešení pro vývoj a provoz mobilních aplikací jsou dnes v kurzu a je prima, že Red Hat na tento trend reaguje. Co se týče oblasti Storage, již delší čas je u zákazníků jasně patrný trend ke snižování CAPEXů a přechod k spíše OPEXovým nákladům. Tento trend hraje velmi důležitou roli na hardwarovém trhu a i tento segment prochází transformací. Řešení jako Software Defined Storage vnáší do této problematiky nový, poměrně zajímavý pohled. Obecně si myslím, že věci typu „Software Defined Cokoliv“ budou hrát stále větší roli. A je skvělé, že i v této oblasti je Red Hat se svými produkty připraven….


Kde se mohou zájemci o open source technologie dozvědět více?

MH: Českým a slovenským zákazníkům bych doporučil sledovat buď přímo kalendář akcí na webu Veracompu nebo eventovou stránku Red Hat na adrese www.redhatonline.com/czech. Z nejbližších akcí bych rád vyzdvihnul partnerský seminář, který proběhne 2. února 2016 v konferenčním centru Green Point v Praze, kde bude kladen důraz na výhody spolupráce s Red Hat a Veracomp a také na jednotlivé Red Hat technologie a řešení, která pomohou zákazníkům řešit jejich aktuální IT výzvy. Všechny potenciální zájemce o spolupráci tímto srdečně zveme.

-rhv-

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.