facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 13. 5. 2019

Závislost byznysu na IT roste

V Praze dnes začala IT konference TehEd-DevCon 2019, které se účastní více než 550 odborníků z ČR i zahraničí. Experti z různých oblastí IT se shodli, že jejich obor se v současné době výrazně mění, protože na svém IT zázemí je závislá většina firem. I když investice do IT stále rostou a podle aktuálních průzkumů 80 % firem letos navyšuje investice do této oblasti, efektivita jejich využití pokulhává, často paradoxně kvůli „měkkým“ vlivům, jako je nedostatek komunikace IT s obchodním a strategickým managementem nebo vlivem neefektivního vedení týmu. To jsou některé ze závěrů, na kterých se shodli účastníci zahájené konference TechEd-DevCon 2019.



„Odborná konference TechEd-DevCon je vždy odrazem témat, které aktuálně rezonují v IT komunitě,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas, která konferenci pořádá. „V současné době firmy vnímají, že kvalitní IT infrastruktura se stává výraznou konkurenční výhodou. Na úspěšnost firem má vliv i to, nakolik umějí využít svá data – i když 57 % firem se snaží svá data nějak vytěžit, jen necelá třetina z nich umí pokročilou analytiku opravdu využít.“

Konference reflektuje změnu role IT ve firmách. Nejde už jen o exotické oddělení, které se stará o funkčnost počítačů a firemních systémů, ale o část, na které přímo závisí podnikání společnosti. Stoupá i význam toho, jak firmy umějí využít svá data. Datovou analytiku využívají hlavně pro získání informací o stávajících zákaznících, k hledání nových klientů, zvyšování efektivity procesů a nákladů nebo také pro řízení rizik. V IT odděleních interně i směrem ke zbytku firmy ale často chybí schopnost komunikace a spolupráce. Proto roste význam akcí, které poskytují IT odborníkům jak čistě expertní znalosti, tak přednášky, které rozšíří jejich znalosti nad rámec úzké specializace.

Letošní 17. ročník konference TechEd-DevCon se opět těší velkému zájmu a je unikátní co do velikosti i šíře záběru. Jde o největší setkání IT odborníků z praxe – od vývojářů, přes databázové experty, správce IT, konzultanty až po specialisty na zabezpečení a IT manažery. Konference probíhá po 4 dny souběžně ve 4 sálech, je připraveno více než 75 prezentačních bloků. Mezi přednášejícími se objeví přední osobnosti IT scény jako například Ondřej Ševeček, Michal Altair Valášek, David Gešvindr, Radvan Bahbouh, Martin Vitouš, nebo Darina Vodrážková.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.