facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 26. 3. 2019

Zavádění Průmyslu 4.0 není prioritou pro všechny

Industry 4Zatímco polovina českých průmyslových podniků již do svých provozů zavádí prvky Průmyslu 4.0, čtvrtina firem to nemá vůbec v plánu. Vyplývá to z výsledků společného průzkumu inženýrské společnosti DEL a poradenské společnosti BDO, který provedla agentura Ipsos. Za největší překážku zavádění inovací v rámci Průmyslu 4.0 považují manažeři a majitelé průmyslových podniků vysokou finanční náročnost a nedostatečnou kvalifikaci svých zaměstnanců.



Průmysl 4.0 považuje za důležitý 57 % oslovených manažerů a ředitelů českých průmyslových podniků. Polovina dotázaných společností již podniká v souladu s čtvrtou průmyslovou revolucí patřičné kroky a dalších 10 % se na to postupně připravuje. Naopak 23 % manažerů a majitelů v průzkumu uvedlo, že jejich organizace nemá v plánu prvky Průmyslu 4.0 vůbec zavádět. „Polovina českých průmyslových společností se novými přístupy zabývá. Ty, které se Průmyslem 4.0 nezabývají, jej dle svých slov nepotřebují, jsou pro ně komplikované nebo nemají potřebné zdroje,“ uvádí partner poradenské společnosti BDO Petr Kymlička.

Průzkum realizovaný agenturou pro výzkum trhu a veřejného mínění Ipsos proběhl prostřednictvím telefonických rozhovorů a osobního dotazování. Cílovou skupinou průzkumu byly průmyslové firmy v České republice s 20 a více zaměstnanci. Sběr dat proběhl v říjnu 2018.

Manažeři podniků očekávají od zavedení Průmyslu 4.0 především vyšší produktivitu a efektivitu. Každý pátý manažer vidí přínosy také ve zvýšení kvality a uvolnění pracovních sil Jako brzdu rozvoje častěji zmiňují pouze nákladovou náročnost. Tento fakt potvrzují také majitelé a manažeři průmyslových firem. „Při zavádění inovací v rámci Průmyslu 4.0 se firmy často potýkají s vysokými počátečními náklady. Z výsledků našeho průzkumu vyplývá, že o něco více jim v implementaci těchto prvků brání málo dostatečně kvalifikovaných zaměstnanců,“ popisuje Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL.


Z průzkumu také vyplynulo, že se české podniky při změnách v rámci Průmyslu 4.0 zaměřují na zjednodušení IT infrastruktury. „Manažeři za zásadní změny považují vzdálenou správu dat přes cloudová úložiště a digitalizaci vztahů se zaměstnanci ve smyslu zavádění elektronických neschopenek, sdílení dat či dokumentů. Neméně důležitá je pro ně robotizace a automatizace, komunikace s partnery a zákazníky na bázi chytrých řešení, anebo digitalizace – ve výrobě i ve vztazích se státní správou,“ uzavírá Jiří Kabelka.



 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.