facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 15. 5. 2018

WannaCry rok poté

Připomeňme si výročí vzniku nové generace kyberútoků

WannaCryPrávě před rokem, 15. května 2017, se navždy změnil svět kyberbezpečnosti. Během jediného víkendu ransomwarový útok WannaCry nakazil více než 200 000 strojů po celém světě a způsobil škody za miliardy dolarů. Ransomwarové útoky nejsou ničím novým, ale rychlost a rozsah tohoto konkrétního útoku jsme do té doby nikdy dříve neviděli.



Zhruba měsíc před útokem WannaCry zveřejnila hackerská skupina Shadow Brothers informace o zranitelnosti EternalBlue vyvinuté americkou vládní agenturou NSA (National Security Agency). Uniklé informace o zranitelnosti byly později použity jako součást útoku WannaCry.

„WannaCry změnil svět kyberbezpečnosti nejen svým celosvětovým dopadem, ale ovlivnil i celé prostředí kyberhrozeb. Byli jsme svědky globálního, multivektorového kyberútoku, který využíval nástroje sponzorované státy. WannaCry se stal milníkem a položil základ nové generaci (5. generaci) kybernetických útoků,“ připomíná Petr Kadrmas ze společnosti Check Point.

V minulosti používali kyberzločinci pro své hackerské aktivity relativně jednoduché domácí nástroje. WannaCry přinesl změnu a posun ke zbraním na armádní úrovni. Tyto hackerské nástroje jsou dostatečně silné na to, aby je mohly národní kyberagentury použít pro kyberválku. A pouhých 6 týdnů po útoku WannaCry použil stejný exploit i další masivní útok NotPetya, který odstavil většinu ukrajinských systémů kritické infrastruktury. A nedávný ransomwarový útok SamSam, který ochromil Atlantu, využíval DoublePulsar, další exploit vyvinutý NSA.

Úspěch útoku WannaCry vyvolal vzestup masivních globálních kyberútoků. Moderní hrozby se šíří nejrůznějšími kanály, prostřednictvím cloudových sítí, vzdálených kancelářských serverů nebo síťových koncových bodů, což ostatně ukázal právě WannaCry, který potřeboval jen jeden vstupní bod, aby napadl celý systém.

Čelit útokům, jako je WannaCry, proto vyžaduje proaktivní zabezpečení. V boji proti multivektorovým útokům 5. generace musí organizace zajistit také svůj cloudový a mobilní systém. Pouze integrovaný systém prevence hrozeb, který zabezpečí všechny vektory, ochrání proti těmto moderním útokům.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.