facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 25. 4. 2017

Vodafone testuje se svými zákazníky zařízení pro NB-IoT

Za účelem vytvoření testovacího prostředí implementoval Vodafone NB-IoT technologii do komerční mobilní rádiové sítě ve frekvenčním pásmu 800MHz v Praze na Stodůlkách. Zároveň v budově centrály zprovoznil laboratoř a zahájil se čtyřmi vybranými zákazníky pilotní testování. V květnu bude pro další zájemce o testování NB-IoT technologie otevřena on-line registrace. Pokrytí celé České republiky komerční sítí pro Internet věcí (NB-IoT) Vodafone zahájí na podzim letošního roku.



NB-IoT síť dnes pokrývá celou plochu budovy centrály Vodafonu v pražských Stodůlkách (cca 3000m²) a v nejbližší době bude rozšířena o další vybrané lokality v ČR. Laicky lze říci, že na základovou stanici byla softwarovou aktualizací přidána vedle již současných mobilních technologií, služeb 2G, 3G, 4G-LTE i technologie NB-IoT. Síť již plně odpovídá standardu NB-IoT 3GPP Release 13 – (LTE Advanced Pro), který v oblasti Internetu věcí odpovídá svým významem vzniku prvních sítí standardu GSM a revoluci v přenosu hlasu v devadesátých letech minulého století.

Otevřením NB-IoT laboratoře Vodafone svým zákazníkům urychluje vstup na trh s IoT zařízeními a službami a výrobcům zařízení umožňuje, aby si ověřili, zda jejich výrobky splňují speciální požadavky na citlivost a dlouhou životnost baterie pro NB-IoT zařízení.

K pilotnímu testování má Vodafone k dispozici NB-IoT moduly dvou výrobců specializujících se na vývoj a výrobu telekomunikačních komponent. Samotné moduly jsou miniaturních velikostí - řádově 20 x 25 x 2,5 mm a jsou určeny pro další vestavbu do IoT zařízení, které pak budou schopné autonomní komunikace v IoT síti. Moduly budou v průběhu roku postupně dostupné i na českém trhu pro výrobce a distributory elektronických součástek a IoT zařízení.

V globální síti Vodafone je dnes do Internetu věcí připojeno více než 50 milionů zařízení, z nichž několik desítek tisíc je jich dnes již v ČR (např. konektivita pro Škoda Kodiaq) a jejich počet roste každý měsíc o 1 milion nových spojení.