facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 7. 5. 2015

Více než čtvrtina českých online společností zažila DDoS útok

V České republice se každá čtvrtá firma (konkrétně 28 %), která poskytuje své služby online, setkala za posledních dvanáct měsíců s DDoS útokem. Ukázal to průzkum Kaspersky Lab a B2B International. V porovnání s celosvětovými statistikami je na tom Česká republika o něco lépe – ve světě čelilo DDoS útokům 38 % online společností, v Evropě pak 32 %.



Výsledky průzkumu dokazují, že DDoS (Distributed-Denial-of-Service) útoky nejsou v odvětví online obchodování jen ojedinělým incidentem. Jejich cílem je blokovat přístup k online službám společnosti pomocí přehlcení požadavky. Spustit DDoS útok může dnes téměř kdokoliv, je to snadné a levné. Na webu lze najít poměrně bez problémů někoho, kdo zvládne útok provést. Placení virtuální měnou navíc umožní skrýt identitu. V ohrožení se tak může ocitnout jakákoliv firma, která má konkurenta.

 

Podle celosvětových dat z průzkumu trpí útoky DDoS ve větší míře IT společnosti: 49 % respondentů z tohoto oboru uvedlo, že za poslední rok alespoň jednou čelili DDoS napadení. Ostatní společnosti se zisky z nepřetržitých online služeb (například online nakupování, online média, apod.) se také umístily vysoko. Podniky zabývající se e-commerce či telekomunikacemi se setkaly s DDoS útokem ve 44 % případů a média ve 42 %. Mezi častěji zasažené společnosti patří také finanční instituce s 39 %.

 

Následky DDoS útoku záleží na jeho druhu a době trvání, stejně tak jako na oblasti činnosti a dalších charakteristických rysech napadené firmy. Průzkum ukázal, že ve 13 % případů způsobí DDoS naprostou nedostupnost stránek. Tento osud nejčastěji potkal weby mediálních společnosti – zkušenost s celkovým zablokováním stránek má 32 % z nich. Ovšem i ve chvíli, kdy se útočníkům nepodaří přístup uživatelům k informacím zcela odepřít, ale jen částečně zablokovat, nastává vážný problém. Například 29 % respondentů uvedlo, že oni sami či jejich uživatelé čelili problémům s prováděním online transakcí v důsledku DDoS útoku. 49 %, respektive 45 %, podniků z oblasti telekomunikací a logistiky sdělilo, že tento problém je pro ně klíčovým.

 

DDoS útok může navíc vést k poškození dobré pověsti firmy nebo vzniku právních nároků plynoucích z nedodaných služeb. Společnosti by podle analytiků měly již s předstihem uvažovat o vhodných způsobech ochrany před DDoS napadením tak, aby zajistily, že jejich zákazníci budou mít nepřetržitý přístup ke všem online službám.

 

Technologie Kaspersky Lab na ochranu proti DDoS útokům jsou integrovány v řešení Kaspersky DDoS Protection. V okamžiku, kdy senzor zachytí DDoS útok, je veškerý provoz zaslaný klientovi přesměrován na speciální zařízení Kaspersky Lab, kde jsou nevyžádané požadavky vyfiltrovány sofistikovaným individuálním algoritmem. Tato čistící centra jsou monitorována analytiky Kaspersky Lab, kteří mohou v případě potřeby pozměnit algoritmus, a to i ve chvíli, kdy už útok probíhá. Tento postup umožňuje vyhnout se přetížení online zákaznického servisu, a to i při sofistikovaném nebo dosud neznámém typu napadení.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.