facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 23. 6. 2017

Většina Čechů si na dovolenou bere počítač a riskuje

Dvě třetiny Čechů si berou na dovolenou počítač nebo tablet. Často jde o „pracovní“ přístroje - více než polovina lidí o dovolené alespoň kontroluje pracovní e-mail. Protože k připojení často využívají veřejné WiFi sítě, je třeba zamyslet se nad tím, nakolik ohrožují bezpečnost svých dat i firemních aplikací.



„Největší hrozbou pro IT bezpečnost firem jsou vlastní zaměstnanci a jejich nepoučenost nebo neopatrnost,“ říká William Ischanoe, odborník na IT bezpečnost Počítačové školy Gopas. „To v kombinaci s trendy jako BYOD dostává IT profesionály ve firmách do velmi složité situace – zejména v období dovolených, kdy se lidé častěji připojují do nezabezpečených sítí, jen aby měli připojení zadarmo. Lidé sice chápou nutnost chránit své informace, ale pokud neumějí rozeznat bezpečnostní rizika, zaměstnavatel jim nenabídne bezpečné komunikační nástroje nebo je neumějí správně používat, hledají vlastní řešení, a tak často nevědomky ohrožují data i systémy svých firem.“

S rozvojem mobility většina firem předpokládá, že pracovníci budou schopní zareagovat v případě krizové situace i v době volna. Proto s sebou stále více lidí vozí pracovní počítač a využívá jej i pro „rekreační“ účely – komunikují na sociálních sítích, streamují hudbu, filmy, apod. Datový roaming ale operátoři se změnou legislativy přestávají u mnohých tarifů nabízet, mimo EU jde o dost nákladnou legraci. Proto se dá předpokládat, že většina lidí se bude i nadále připojovat prostřednictvím více či méně chráněných WiFi sítí. A to je z hlediska bezpečnosti problém: praxe je většinou taková, že heslo pro připojení visí na recepci nebo jiném veřejně přístupném místě, takže do sítě má přístup prakticky kdokoli. Proto odborníci na IT bezpečnost doporučují pro tyto „rekreační“ účely využívat například tablet, který nepoužíváte k práci a na němž nejsou citlivá data. A samozřejmě se zamýšlet nad tím, kam se v takovýchto sítích přihlašujete.

A malý tip na závěr – když už s sebou berete techniku, pro případ špatného počasí nebo ke zpestření odpočinku v době poledního vedra, můžete využít nabídku digitální televize, například Lepší.TV. Doma si díky ní můžete nechat nahrávat oblíbené seriály a na dovolené se na tabletu připojit ke službě prostřednictvím přístupového kódu a pustit dětem pohádku nebo si vybrat z nabídky 69 stanic či videotéky s nabídkou 400 filmů.