facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Recenze - 20. 10. 2014

Velký monitor s dobrou výbavou

Philips 284E5QHAD

Výrobci snad všech druhů zařízení s displejem se dnes předhánějí ve snaze o dosažení co nejvyššího rozlišení obrazu. Full HD už nikoho neohromí, je třeba nabídnout QHD, 4K nebo ještě více. Na výstavách jsou už delší dobu k vidění i displeje s rozlišením 8K. Přesto se stále ještě najdou na trhu zařízení, která nechtějí za každou cenu ohromit svými parametry, ale snaží se nabídnout užitečné řešení za dobrou cenu. Jedním z takových zařízení je monitor Philips 284E5QHAD. Je řešením pro všechny, kteří chtějí velkou pracovní plochu za přiměřenou cenu a nežádají ultra vysoké rozlišení, protože je nevyužijí, nebo je pro ně dokonce překážkou.



Uživatelské rozhraní většiny desktopových aplikací je přizpůsobeno běžným rozlišením a na displejích s velmi jemným rozlišením jsou jejich ovládací prvky příliš malé. Něco podobného u testovaného monitoru nehrozí. Spíš naopak. Monitor Philips 284E5QHAD nabízí ještě nižší hodnotu DPI než kdysi kancelářský etalon v podobě 19palcového monitoru s rozlišením 1280x1024. Na hrubší rozlišení jsem si proto musel nějakou dobu zvykat, a rozhodně jej nemohu doporučit pro práci grafika nebo konstruktéra. Pro kancelářskou práci jej ale mohu s klidným srdcem doporučit především tam, kde bude výhodou velká pracovní plocha a jsou používány starší aplikace.
 

Vysoké rozlišení na mobilním zařízení

Špičkové mobily a tablety dnes na displeji o velikosti několika palců používají rozlišení QHD a  nabízejí tak extrémně jemný obraz, na kterém není možné prostým okem rozeznat jednotlivé body. Jejich operační systémy (iOS, Android) a většina mobilních aplikací s tím počítá. Výsledný obraz je tak perfektní – vykreslený do nejmenších detailů. Na rozdíl od desktopu je u mobilního zařízení volba rozlišení především otázkou ceny – displeje s vysokým rozlišením jsou dražší, náročnější na výkon procesoru i podsvícení, a v důsledku pak mají větší spotřebu.


Philips 284E5QHAD je také možno využít v domácnostech, kde bude příležitostně sloužit jako zařízení pro prezentaci multimédií z mobilních zařízení. Monitor je totiž vybaven konektorem MHL a nabízí tak možnost připojení chytrého telefonu nebo tabletu a přehrávání fotografií nebo videa včetně zvuku. Z většího odstupu je použité rozlišení vhodné i pro sledování fotografií.

Velkou výhodou bude v takovém případě také použití panelu typu A-MVA, který zajišťuje dobré podání barev (lepší než u panelů typu TN) a především vysoký kontrast a perfektní zobrazení tmavých odstínů, kde je dokonce ještě lepší než populární panely typu S-IPS. Černá barva je na A-MVA panelu téměř totožná s vypnutým panelem. Proti IPS ale technologie MVA lehce ztrácí v zobrazení výrazných a živých barev.

 


 

Použitý MVA panel zajišťuje také široké pozorovací úhly v rozsahu 176 stupňů a rychlou odezvu. Hodnota 5 ms je velice dobrá. S ohledem na ostatní vlastnosti přesto nemohu Philips 284E5QHAD jednoznačně doporučit jako herní monitor. Naopak díky vysokému jasu (300 cd/m2) najde uplatnění i v silně prosvětlených místnostech a kancelářích.

Nikde přitom neudělá ostudu svým vzhledem. Monitor Philips 284E5QHAD působí i při své velikosti velmi subtilně a elegantně díky tenkému rámečku a štíhlému podstavci. Ten bohužel nemá pokročilé schopnosti polohování a nabízí jen možnost náklonu.

Shrnutí

Monitor Philips 284E5QHAD s velikostí obrazovky 28" nabízí Full HD rozlišení 1920x1080 bodů. Díky použitému A-MVA panelu a W-LED podsvícení nabízí vysoký jas, rychlou odezvu a mimořádně vysoký kontrast. Jeho předností jsou také široké pozorovací úhly. O základní ozvučení se postarají dva integrované 7W reproduktory. Pro připojení k počítači nabízí vstupy D-Sub a dva vstupy HDMI (jeden s podporou MHL). Na závěr ještě zbývá dodat, že Philips 284E5QHAD je na svou velikost velmi úsporný s typickou spotřebou v provozu 23,18 W (ve vypnutém stavu 0,3 W).

Cena v době testování: 5 300 Kč bez DPH.