facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 20. 2. 2017

TP-Link představuje bezdrátový gigabitový Access Point AP200

pro domácí a kancelářské použití

Společnost TP-Link uvádí na český trh dvoupásmový bezdrátový přístupový bod (Access Point) AP200. Přístupový bod podporuje nejnovější generaci standardu Wi-Fi s označením 802.11ac, který umožňuje přenos dat ve dvou pásmech – 2,4 GHz a 5 GHz. Celková rychlost přenosu dat u tohoto zařízení tedy může dosáhnout až 750 Mbit/s (300 + 433 Mbit/s). Zatímco jednodušší úlohy jako posílání e-mailů nebo procházení internetu probíhají v pásmu 2,4 GHz, obecně méně vytížené a méně rušené pásmo 5 GHz je zároveň využíváno pro činnosti náročné na přenosovou kapacitu, např. hraní online her nebo streamování videa ve vysokém rozlišení. Kromě toho umožňuje vytvořit až čtyři oddělené sítě, pro něž lze samostatně nastavit oprávnění pro přístup k síťovým prostředkům.



Přístupový bod TP-Link AP200 lze využít v několika režimech. Vedle standardního režimu přístupového bodu (AP), kdy zařízení využívá vysokorychlostní Ethernetové připojení k routeru a vytváří bezdrátovou síť, lze použít i jako opakovač signálu (repeater) bezdrátového routeru nebo jako klient, kdy slouží jako gigabitový bezdrátový adaptér pro zařízení, která nemají vlastní Wi-Fi modul, např. některé chytré televize, herní konzole apod.

Přístupový bod AP200 podporuje technologii Power over Ethernet (PoE) pro napájení přes datový kabel. K instalaci do 30 metrů od příslušně vybaveného routeru tedy není nutné samostatné napájení z elektrické sítě.

Ke konfiguraci AP200 slouží přehledné a intuitivní webové rozhraní. Spolu s možností nastavení veškerých parametrů je zde k dispozici i sledování stavu a provozu.