facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 17. 9. 2018

Střední Evropu spojí síť 252 dobíjecích stanic

Řidiči křižující střední Evropu elektromobilem budou už brzy dobíjet své vozy na ultra rychlých stanicích. Ty během následujících dvou let vyrostou kolem hlavních páteřních tahů ve středoevropských zemích.



Na českých silnicích dnes jezdí kolem 2000 elektromobilů, většinou s dojezdem kolem 200 až 400 kilometrů na jedno nabití. „Česká síť dobíjecích stanic není z nejhorších. Aktuálně je po zemi více než 100 nabíječek, přes 30 z nich je rychlonabíjecích. V následujících letech očekáváme výrazné zlepšení tohoto stavu díky budování nových rychlonabíječek podél páteřních tahů,“ říká Jan Horčík, šéfredaktor magazínu Hybrid.cz.

Vybudovat nové nabíjecí stanice plánuje například projekt konsorcia NEXT-E. Za podpory Evropské unie vznikne 252 nových nabíjecích stanic, z toho 30 bude ultrarychlých. Celkem čtrnáct nových nabíječek přibude v České republice. Do projektu se zapojilo šest států střední Evropy – Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko a Chorvatsko.

V Česku staví v rámci tohoto projektu nové nabíjecí stanice společnost E.ON. „Plánujeme postavit deset rychlonabíjecích stanic a čtyři ultrarychlé nabíjecí stanice. Všechny vzniknou v blízkosti významných silničních koridorů, například u dálnic D1, D2, D5 nebo D8,“ uvádí Miloslav Fialka zodpovědný ve společnosti E.ON za elektromobilitu.

Energetická společnost se zapojuje do stavby nabíjecích stanic i v dalších projektech spolufinancovaných Evropskou unií, jako je FAST-E a EAST-E. Celkem v následujících letech postaví na území Česka 40 nových stanic pro elektromobily. Výstavbu některých rychlonabíječek už společnost E.ON dokončila, nacházejí se v Praze Čestlicích, na pražském Lehovci, Jihlavě, Písku, Toužimi, Nýřanech, Třebíči a ve Vystrkově u Humpolce. Nově otevřené rychlonabíjecí stanice mohou elektromobilisté využívat v Ostrovačicích a ve Velké Bíteši u dálnice D1, dále v Trmicích u hypermarketu Globus u dálnice D8 a v obchodním domě Šestka v blízkosti pražského letiště Václava Havla.

Většina nových dobíjecích stanic bude mít výkon 50 kW, ultrarychlé dobíjecí stanice nabídnou výkon 150 až 350 kW. V obou případech zde budou moci energii načerpat všichni elektromobilisté, bez ohledu na typ vozu a druh přípojky.

Evropská unie podpoří realizaci nabíjecích stanic částkou 18,84 milionů euro. Záměrem projektu NEXT-E je vytvořit souvislou a efektivní síť dobíjecích stanic, která umožní jízdu na dlouhé vzdálenosti přes hranice.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.