facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 17. 8. 2018

Stane se blockchain běžnou součástí bankovnictví?

BDOTechnologii blockchain, využívanou převážně pro transakce digitálních měn, postupně zavádějí i tradiční bankovní instituce. Podle poradenské společnosti BDO umožní tato technologie spolu s dalšími digitálními inovacemi efektivnější správu finančních produktů a nižší servisní náklady, zároveň si ale vyžádá rozsáhlé legislativní a regulatorní změny.



Zájem o nové technologie narůstá, stejně jako jejich vliv na tradiční formu poskytování finančních služeb. Ústřední roli v nové éře digitálního bankovnictví budou hrát decentralizované technologie, jako je právě blockchain. Ta slouží jako „účetní kniha“, která v reálném čase, a tedy téměř okamžitě zaznamenává finanční transakce. Technologie blockchain rovněž dokáže analyzovat velké objemy dat umožňující lépe porozumět zákazníkům i samotnému trhu. „Inovativní digitální technologie změní v příštích 10 letech strukturu celého odvětví. Právě blockchain dokáže například významně urychlit tradiční zprostředkovatelskou funkci bankovních institucí,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO.

Technologie posílí konkurenceschopnost

Změna klasické podoby finančních služeb díky nové úrovni digitalizace by pro bankovní instituce neměla představovat hrozbu, nýbrž příležitost pro udržení nebo dokonce zvýšení jejich vlastní konkurenceschopnosti oproti institucím, které buď s digitalizací zaváhají, anebo budou nový trend ignorovat. „Digitální transformace a nastupující automatizace procesů, které byly dříve vykonávány manuálně, umožní díky algoritmům a výpočetní kapacitě nabízet nejen rychlejší servis, ale i levnější produkty. Klienti bank budou potenciálně moci těžit právě z nižších cen a vyšších výnosů,“ vysvětluje Sridhar Cadambi, člen představenstva Expobank CZ, který se specializuje na digitální finanční technologie.

Digitalizaci zpomalí příprava legislativy

Zavádění nových technologií do praxe s sebou zároveň přináší i výraznou regulatorní nejistotu. Masovější rozšíření inovací proto neproběhne bleskovým tempem. Zdržet by jej totiž měla příprava legislativního rámce, který nastaví pravidla pro spolupráci nebankovních technologií s finančními institucemi za účelem vývoje nových platforem.

Například startupy z oblasti FinTech, tedy finančních technologií, se kterými banky stále častěji spolupracují, budou podle předpokladů čím dál více usilovat o získání bankovních licencí. Příležitostí pro vstup těchto firem na finanční trh je i směrnice Evropské unie o platebních službách, známá pod zkratkou PSD2 (Payment Services Directive), díky které se do oboru mohou zapojit i firmy z jiných odvětví. „Přímo v České republice je ale hlavní překážkou pro zavádění nových finančních technologií především konzervativní postoj regulátora bankovního trhu, tedy České národní banky, ale také legislativy i přímo klientů bank,“ dodává Sridhar Cadambi.