facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 23. 7. 2019

SAP otevírá dětem a mládeži cestu do světa technologií

Společnost SAP pořádá ve spolupráci s Haus des Stiftens a TechSoup Europe iniciativu Meet and Code, jež je úzce spojena s Evropským týdnem programování naplánovaným na 5. - 20 října 2019. Iniciativa Meet and Code odstartovala v roce 2017 v 15 evropských státech včetně České republiky a Slovenska, vloni se rozšířila do 22 zemí a letos dostanou možnost zapojit se neziskové organizace z celkem 25 zemí. Hlavním cílem je dát mladým lidem napříč Evropou příležitost dozvědět se více o digitálním světě, naučit je kódovat a poskytnout jim možnost využít tyto znalosti při jejich uplatnění na pracovním trhu.



Projekt vznikl za spolupráce SAP s charitativní organizací Haus des Stiftens a TechSoup Europe, sítí 24 organizací působících ve 48 zemích a hájících zájmy občanské společnosti. Meet and Code je součástí Evropského týdne programování (neboli EU Code Week), kdy budou od 5. do 20. října probíhat vzdělávací semináře, hackatony, workshopy a další aktivity. Neziskové organizace či školy, které chtějí zorganizovat svou vlastní digitálně-vzdělávací akci pro věkovou kategorii 8 - 24 let, a získat na ni příspěvek ve výši až 10 000 Kč, mohou zažádat o financování jejich projektu do 8. září.

Vloni proběhlo jen v České republice dohromady 66 vzdělávacích akcí, z toho 55 podpořených grantem a 11 dalších v rámci dobrovolnictví zaměstnanců SAP, kteří mají každoročně v říjnu možnost věnovat jeden svůj pracovní den na vybranou dobročinnou aktivitu. „Dohromady se minulý rok workshopů a dalších vzdělávacích akcí v rámci Meet and Code zúčastnilo přes 2300 dětí a mladých lidí. Zapojily se instituce nejen v největších městech, ale napříč celou Českou republikou. Máme radost, že je o iniciativu rok od roku větší zájem a daří se plnit její cíle, tedy otevírat mladým lidem cestu k informačním technologiím, jež jsou na současném pracovním trhu tolik žádané,“ shrnula Lucie Kalinová, která má v SAP ČR na starosti CSR.

Jednou z 28 neziskových organizací, které v ČR vloni získaly grant a mohly díky němu zorganizovat semináře pro děti, byla také česká nezisková organizace Czechitas, jejímž cílem je vzdělávat a inspirovat ženy a děti v informačních technologiích a budovat komunitu se zájmem o IT. V rámci celé Evropy investovala společnost SAP do Meet and Code přes 250 tisíc eur do 1 100 vzdělávacích aktivit zorganizovaných neziskovými organizacemi či školami ve 22 zemích. Přes 52 tisíc mladých lidí z evropských států tak dostalo možnost seznámit se s programováním.

České neziskové organizace mohou své projekty přihlásit do 8. září zde.