facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 19. 2. 2015

Podle analýzy Gopasu přeceňujeme své znalosti IT

Výzkumy počítačové gramotnosti v České republice vykazují zajímavý trend – přeceňujeme své znalostí výpočetních technologií. Více než polovina oslovených hodnotí svou znalost IT technologií jako velmi dobrou, další třetina jako dobrou. Pokud jde o prokázání znalostí v praxi, je realita diametrálně odlišná – velmi dobrou nebo dobrou znalost IT technologií vykazuje pouze 7 % populace. Mezi největší „propadáky“ patří uživatelská znalost základních kancelářských programů, především tabulkových procesorů, tedy nejčastěji Excelu.



Tato čísla nepřímo potvrzují i slova Jana Dvořáka, ředitele Počítačové školy Gopas. „Zvládnutí základních kancelářských aplikací už patří k obecnému vzdělávání, učí se je již děti na základní škole. Ale pokud mají lidé své znalosti například Excelu prokázat v konkrétním testu, zjistí, že zvládnou sotva 10 % požadovaných úkolů, které simulují běžný pracovní režim. Z našich zkušeností vyplývá, že 80 % frekventantů si myslí, že Excel ovládá na slušné úrovni, rozumnou uživatelskou úroveň ale prokáže asi 20 % lidí,“ glosuje praktické zkušenosti Jan Dvořák.

 

A co konkrétně bývá kamenem úrazu? Lidé se často domnívají, že pokud umějí formátovat buňky tabulky, navrhnout jednoduchý graf, nebo sečíst čísla ve sloupečku, Excel na uživatelské úrovni zvládají. Problém však někdy působí už navržení kontingenční tabulky. Pokud mají během testu rychle provést například složitější statistickou analýzu pomocí vzorečků nebo používat logické funkce, dostávají se do úzkých. Jednoduché využití filtrů zvládne každý začátečník, ale pokud je třeba při vyhledávání uplatnit určitou podmínku, mnoho lidí je v koncích.


 
  

- PR -

Přechod na nový systém SAP by neměl být vnímán pouze jako nezbytný krok, ale jako příležitost

S blížícím se koncem podpory starší verze systémů SAP se společnosti připravují na přechod na aktuální systém SAP S/4HANA. Tato migrace může v případě větších společností trvat i více než jeden rok, a proto je důležité ji neodkládat.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.