facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 12. 11. 2014

Oracle vyráží do boje o cloudové zákazníky

Přes 600 účastníků se sešlo 5. listopadu na konferenci Oracle Day v pražském hotelu Clarion. Největší tuzemská akce Oraclu nesla jasné sdělení: „Společnost je připravena vést zákazníky do cloudu.“ Díky agresivní akviziční strategii i vlastnímu vývoji má dnes kalifornský gigant jedno z nejširších portfolií cloudových služeb vůbec a chystá se plně vytěžit jeho obchodní potenciál.



Konference navazovala na megalomanskou akci Oracle Open World, na kterou se do San Francisca sjelo více jak 60 tisíc lidí, včetně českého zastoupení společnosti. Oracle Day tak měl za cíl především představit v San Franciscu ohlášené novinky tuzemské odborné veřejnosti. Řeč byla o všech aktuálních trendech, které „rezonují“ IT, především o cloudu. „Podle nedávné studie realizované IDC vnímají vedoucí informatiky cloud jako klíčovou technologii. Platí to pro Českou republiku stejně jako pro Spojené státy nebo západní Evropu,“ řekl Josef Švenda, generální ředitel českého Oraclu. Podobně jako konkurence, Oracle považuje cloudové technologie za prostředek pro přechod firem do digitálního věku, ve kterém už IT oddělení není chápáno jako podpůrná složka podniku, ale jako generátor nových příjmů a růstu firmy. Oracle má být pro tuto transformaci zákazníků strategickým partnerem, a proto čile nakupuje, vyvíjí a převádí své „legacy“ aplikace na cloudovou platformu.

 

„Disponujeme cloudovými řešeními na všech úrovních. Máme nejširší nabídku SaaS aplikací, poskytujeme komplexní platformu pro vývoj cloudových produktů i výpočetní a úložnou kapacitu prostřednictvím našich datacenter, z nichž šest je v Evropské unii,“ uvedl Švenda s tím, že nejvíce zákazníků se momentálně rekrutuje na úrovni software as a service. Společnost podle něj za poslední rok získala dva tisíce nových „cloudových“ zákazníků a nejvíce z nich díky svým CRM a HCM aplikacím. 

 

Josef Švenda při setkání s novináři
Josef Švenda při setkání s novináři

 

Ne všechny novinky Oraclu se týkaly cloudu. Jedna z těch nejvýznamnějších byla oznámena v oblasti databází, a to rozšíření technologie SQL jazyka pro big data, díky čemuž mohou zákazníci nově integrovat data napříč prostředími Hadoop, NoSQL databázemi a „standardními“ databázemi Oracle. „Největší výzvou pro databázové administrátory je, že celá řada nových typů dat leží v často ‚exotických‘ typech databázových strojů jako jsou Hadoop a různé NoSQL databáze. I tato data je třeba propojit s těmi standardními a prostředkem této integrace je pro nás jazyk SQL,“ komentoval oznámení Švenda. Oracle tím reaguje na růst nestrukturovaných dat, která generují například sociální média a rozvíjející se svět internetu věcí. Tyto nové datové zdroje zároveň přináší nové výzvy pro data management. Oracle chce vytvořit nad všemi datovými informačními zdroji jednotný, funkční systém.

 

Dvou novinek se dočkalo i portfolio řady engineered systems, což jsou integrované (hardware+software) systémy dedikované pro databáze nebo práci s aplikacemi. V České republice je využívá například Equa bank, která projekt migrace databází na konferenci prezentovala. Oracle také dokončuje vývoj nových Sparc procesorů s označením M7, které jsou momentálně testovány v laboratořích a měly by být k dispozici už příští rok. Půjde o první verzi Sparc procesorů, která v sobě bude obsahovat do křemíku vypálené databázové algoritmy, což má přinést symbiózu s in-memory databází Oraclu. Podle prvních testů by měly nové CPU oproti standardním procesorům umožnit až desetkrát rychlejší odpovědi na databázové dotazy.

 

Ředitelé informatiky zodpovědní za obchodní růst a inovace?

Během konference Oracle Day prezentoval Švenda již zmiňovanou studii IDC, do které se zapojilo na dvě stovky vedoucích pracovníků ze 180 společností v regionu střední a východní Evropy. Jedním z hlavních poznatků studie je, že jsou CIOs v regionu orientovaní téměř výhradně na provoz současných systémů. Podle studie si sice často uvědomují, že je IT klíčovým faktorem generování růstu firmy, v současné době ale takové aktivity nepatří mezi jejich priority. „Lze zde pozorovat rozdíl oproti situaci v západní Evropě, kde je podle jiné studie téměř polovina IT rozpočtů věnována na generování nového byznysu. Tedy na projekty a technologie, které například zvyšují spokojenost zákazníků a pomáhají organizacím dosáhnout jejich obchodních cílů,“ upozornil na kontrast mezi regiony Švenda.

Podle IDC ředitelé informatiky vnímají, že mají být hnacím motorem růstu podniku
Podle IDC ředitelé informatiky vnímají, že mají být hnacím motorem růstu podniku

 

Mezi hlavními zájmy CIOs tak zůstává optimalizace procesů, snížení nákladů a vylepšení kvality poskytovaných produktů a služeb. To je do značné míry důsledkem zájmů generálních ředitelů firem, jejichž základním požadavkem na IT je snižování nákladů. Podle studie tak před typickým CIO v našem regionu stojí nelehký úkol edukovat a ukazovat nové možnosti IT technologií.

Mezi další závěry průzkumu patří:

  • Ředitelé IT by měli být proaktivnější a iniciativněji vyvíjet nové služby pro koncové uživatele.
  • Oddělení IT mají za úkol vypořádat se s trendem sociálních médií a chytrých, propojených zařízení. Infrastruktura podnikového IT se musí vyrovnat s množstvím dat a novými způsoby práce s nimi.
  • 38 % velkých firem v regionu střední a východní Evropy investuje do aplikací business intelligence a business analytics, aby našly nové obchodní příležitosti a vylepšily své podnikové procesy.
  • Podle 30 % CIO zúčastněných v průzkumu je velkou prioritou investice do mobilních technologií.
  • Cloudové technologie jsou vnímány jako klíčové pro udržení konkurenceschopnosti. Očekává se od nich, že zajistí rychlý vývoj a nasazování aplikací. Podniky již často příslušné technologie provozují: 32 % firem z průzkumu používá soukromý (privátní) nebo hybridní cloud, 16 % infrastrukturu nebo aplikace veřejných cloudů.
  • Průzkum společnosti IDC ukázal, že cloud umožňuje rychlejší spuštění i konfiguraci podnikových aplikací. Platí to i pro kritické podnikové aplikace, jako jsou finanční systémy, HCM (řízení lidských zdrojů), SCM (řízení dodavatelských řetězců), CRM (řízení vztahů se zákazníky), systémy pro správu dokumentů a infrastrukturní projekty typu databází nebo úložných systémů.

Lukáš Dolníček

 


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.