facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 21. 5. 2015

Od představení prvního notebooku pro běžného uživatele uplynulo již 30 let

Na počátku osmdesátých let minulého století byly počítače známé jako nemobilní přístroje, které předpokládaly práci na jednom místě. Přitom zájem o mobilnější zařízení existoval, i když nebyl tak velký. Dost možná proto, že si málokdo dokázal tuto variantu představit. V roce 1985 Microsoft uveřejnil první verzi Windows a do budoucnosti v tomto roce vkročila i počítačová technika. Společnost Toshiba představila světu první přenosný notebook pro širokou veřejnost – Toshiba T1100.



Jeho výkon nebyl v dnešním měřítku nic světoborného, ale v roce 1985 byl model T1100 považován za výkonné zařízení – s procesorem Intel 80C88, fungujícím na frekvenci 4,77 MHz, operační pamětí 256 KB a disketovou mechanikou, ze které se do paměti z 3,5palcových disket instaloval operační systém DOS 2.11.

 

Výkon tohoto notebooku bychom sice dnes neobdivovali, některých jeho hodnot si ale ceníme i v současnosti. Notebook T1100 nabízel tenký a kvalitní monochromatický LCD displej s nově vyvinutým softwarem pro úsporu energie, díky kterému vydržel v provozu na olověnou baterii až 8 hodin. Hmotnost přístroje 4,1 kg prakticky odpovídala dnešním robustním notebookům.

 

 

K některým vlastnostem tohoto modelu se výrobci vrátili o 25 let později, kdy pro účely extrémní mobility novodobých ultramobilních notebooků a tabletů neintegrují do některých přístrojů žádné úložiště ve formě klasického pevného disku. To dnes samozřejmě předpokládá využití možností dnešních technologií a úložišť mimo počítač.

 

 

Masová dostupnost notebooků přinesla zcela nový přístup k životu. Zaměstnání, pracovní prostředí, pohyb, to vše se začalo točit kolem jiného aspektu než je počítač. Začalo se přizpůsobovat člověku.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.