facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 19. 6. 2019

Nová kryptoměna Facebooku bude jako věrnostní karta

kryptoměnaNová kryptoměna od společnosti Facebook by měla být provozována konsorciem společností, což v překladu znamená, že peníze budou technicky uloženy v několika datových centrech, která budou provozována konsorciem participujících společností. Tato datová centra budou ověřovat správnost a validitu transakcí a budou dbát na bezpečnost celého ekosystému. Z tohoto pohledu se jedná o teoreticky bezpečnější systém, jelikož peníze budou uloženy u více institucí, které se budou muset shodnout na každé operaci. Je to jako kdyby se dnes Česká spořitelna musela nejdříve zeptat Komerční banky, ČSOB a ČNB před tím, než byste mohli zaplatit za zboží na internetu.



Na druhou stranu bude ale velmi důležité zajistit více než 100% zabezpečení celého ekosystému, aby se předešlo hackerským útokům. Nejslabším místem bude „burza,“ na níž se budou směňovat reálné měny za krypto peníze. Tato místa bývala nejčastějším terčem útoků pro doposud nejrozšířenější kryptoměnu, Bitcoin.

Facebook se snaží prodat novou kryptoměnu svým uživatelům jako něco, co pomůže rozvojovým zemím. Ovšem více než způsob jak „pomoci” v rozvojových zemích je to spíše vlastní facebooková „věrnostní karta”, která má udržet, nebo optimálně i navýšit počet uživatelů v ekosystému Facebooku a navíc ještě umožnit, aby vydělal na transakcích.

Nová kryptoměna zároveň umožní obchodníkům, kteří také Facebooku platí za umístění reklamy svých výrobků, snadněji prodat své zboží, jelikož zákazníci budou mít možnost nákupu ihned. Navíc, díky převodnímu kurzu, novému názvu a krypto původu, bude nová měna ve svém počátku zdánlivě navozovat pocit, že se nejedná o jejich reálné peníze, jejichž utrácení podvědomě bolí méně než utrácení korun.

Právě zmiňovaný ekosystém Facebooku, kam se snaží kryptoměnu zahrnout, je jejím nejsilnějším atributem oproti Bitcoinu, který je stále používán jako periferní platidlo jen v mizivém počtu obchodů. Jedná se tedy o první potenciální využití kryptoměny, které by mělo globální dopad. V tomto ohledu je to skvělý krok vpřed. Jediným háčkem na celé věci je fakt, že jedním z provozovatelů bude Facebook, který již dnes o svých uživatelích vlastní všechny osobní informace, a díky kryptoměně bude de facto vlastnit i jejich peníze.

Karel Kotoun
Autor komentáře je manažerem oblasti finančních služeb ve společnosti Accenture.