facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 31. 5. 2016

Nová doména nejvyššího řádu .ART pro oblast umění

Společnost UK Creative Ideas Limited (UKCI) podepsala koncem března dohodu s internetovou korporací pro přidělená jména a čísla ICANN o zavedení a exkluzivní provozování nové domény nejvyššího řádu .ART (TLD). K jejímu zavedení má dojít koncem podzimu 2016. Doména .ART představuje nové internetové podmínky vlastnictví věnované obsluze komunit z oblasti umění a kultury prostřednictvím poskytování infrastruktury zlepšující a ochraňující působnost světa umění online. S větším výběrem názvů, kratšími názvy, přesnou shodou pro vyhledávání a okamžitou identifikací s uměním bude mít svět umění novou příležitost významně se propojit se svým publikem v digitální oblasti.



"Máme veliké štěstí, že se nám podařilo zajistit doménu .ART dlouhodobě," uvádí Ulvi Kasimov, zakladatel společnosti UKCI. "Jsme na začátku nové fáze inovací pro umění online a doména .ART bude důležitým usnadněním pro stávající a budoucí hráče z oblasti umění a kultury."

Proces zajišťování domény .ART začal v roce 2012, kdy společnost UKCI podala žádost o provozování domény .ART internetové korporaci ICANN, světové neziskové organizaci, která je zodpovědná za regulaci a dohled nad politikou internetových domén. V roce 2014 společnost ICANN rozšířila počet generických domén nejvyššího řádu včetně velkých měst jako .nyc a .london, domén specifických oblastí, jako .luxury a .guru; stejně jako značek .axa, .bmw a .google. Nyní dojde po podepsání této smlouvy k zavedení domény .ART koncem roku 2016.

Pro žádost o doménu .ART, nebo pro více informací o doméně .ART navštivte webové stránky www.dotart.domains.