facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 26. 6. 2019

Jak minimalizovat následky ztráty či odcizení telefonu a tabletu?

mobil na plážiNastává období letních dovolených, které je spojeno mimo jiné s větším rizikem odcizení či ztráty mobilních zařízení i počítačů. Málokdo si v dnešní době přitom zapomene na cesty přibalit přenosný počítač, nemluvě o chytrém telefonu, který je už nedílnou součástí denní výbavy každého z nás. Jak ale tato zařízení chránit nejen proti odcizení a ztrátě, ale i zneužití dat a informací uložených jednak v samotných zařízeních, tak i přenášených skrze tyto technologie?



Právě telefony a tablety prakticky vždy obsahují množství citlivých osobních i pracovních informací, a hrozí tak nebezpečí jejich zneužití. V případě pracovních zařízení může dojít i k ohrožení firemních sítí, e-mailů a databází. U zařízení soukromých pak hrozí zejména získání přístupu k sociálním sítím, e-bankovnictví, osobním kontaktům či citlivým dokumentům. „Chránit mobilní zařízení pro případ ztráty či odcizení je nutné neustále, nejen v období dovolených. Pakliže by mělo dojít ke ztrátě, bývá častým řešením tohoto problému zapnutí polohových služeb na mobilním telefonu a nastavení možnosti lokace a vymazání na dálku,“ doporučuje jedno z řešení nepříjemné situace Zbyněk Malý, poradce pro kybernetickou bezpečnost společnosti Anect, a dále dodává, že daná možnost je dostupná u všech telefonů se systémem Android i iOS. Pokud to vaše zařízení umožňuje, vložte na obrazovku pro případ, že by jej někdo objevil, instrukce pro případného nálezce.

Samozřejmostí je také zablokovat SIM kartu. V tomto případě je však nutné kontaktovat vašeho operátora, který danou akci provede.

Pro ochranu mobilních zařízení je také pochopitelně třeba dbát na jejich zařízení, a to jak při jeho nepoužívání, tak i po zapnutí. Nespoléhejte se na ochranu prostřednictvím gesta na displeji ani na snadno odhadnutelné PIN kódy. Telefon je nutné odemykat složitějším a bezpečnějším způsobem, což vedle složitého vícemístného hesla může být i otisk prstu nebo odemčení zařízení obličejem. Při nepoužívání zařízení si pak nezapomeňte nastavit jeho automatické uzamčení.

mobil na pláži

SIM kartu je přitom vhodné chránit samostatným PIN kódem. To proto, aby případné vyjmutí SIM karty ze zařízení neumožnilo její zneužití, které by vás ve výsledku mohlo přijít draho.

Neméně důležité je šifrování, které by mělo chránit obsah paměti zařízení, a v případě, že to vaše zařízení nedělá automaticky (jako například iPhone po aktivaci Passcode), je nutné toto zapnout v Nastavení. Jak uvádí Zbyněk Malý: „Šifrovat dnes umí všechny operační systémy, chránit přitom musíte také paměťovou kartu, případně i přenosné disky a podobná média, kterými zařízení disponuje. Zabezpečit pouze vnitřní paměť opravdu nestačí.“

Účty jako je Apple ID, Google či Microsoft Účet pak určitě chraňte tzv. dvoufaktorovým ověřením. „Silné a jedinečné heslo nestačí. Nutná je další ochrana právě přes dodatečné ověření za pomoci vašeho mobilního telefonu, přičemž daná aplikace bude chránit jednu z nejdůležitějších a nejčastěji zneužívaných věcí, váš účet,“ dodává Zbyněk Malý, který na závěr apeluje na tu nejdůležitější věc – mít zálohy.

Případné vymazání dat z vašeho zařízení je totiž zcela nevratné – fotografie, data, kontakty jsou navždy pryč. Proto je velmi důležité data z mobilu či tabletu zálohovat, ať v okamžiku ztráty či odcizení nepřijdete o to, co v zařízení máte. „Nejideálnější jsou průběžné zálohy do cloudu, což je něco, co dnes umí snad každé mobilní zařízení, a to poměrně jednoduše. Jediné, co vás to stojí, jsou data, nicméně za uchování vašich vzpomínek ve formě fotografií, kontaktů i důležitých dokumentů vyšší datový balíček určitě stojí,“ uzavírá Zbyněk Malý.
 


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.