facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 15. 10. 2019

IoT pod náporem kyberútoků

Technologie společnosti Kaspersky v průběhu prvního pololetí zaznamenaly 105 milionů útoků na zařízení internetu věcí, které pocházely z 276 000 unikátních IP adres. Jde o sedmkrát větší množství, než jaké bylo detekováno za stejný časový úsek minulý rok. Tehdy bylo zaregistrováno pouze necelých 12 milionů útoků pocházejících z 69 000 IP adres. Kyberzločinci, kteří využívají slabou bezpečnost produktů internetu věcí, zintenzivňují své pokusy o zpeněžení IoT botnetů.



Množství útoků na IoT zařízení neustále stoupá. Tento trend způsobuje čím dál větší oblíbenost chytrých (síťově propojených a interaktivních) zařízení u koncových uživatelů i různých organizací a zároveň jejich slabé zabezpečení. Díky tomu se v očích kyberzločinců stávají velmi lákavým cílem, který chtějí zneužít ve svůj finanční zisk. Využívají sítě infikovaných chytrých zařízení k provedení DDoS útoků nebo jako proxy pro jiné druhy škodlivých aktivit. Aby odborníci z Kaspersky zjistili více o tom, jak tyto útoky fungují, a tudíž jak se proti nim účinně bránit, vytvářejí tzv. honeypots. To jsou zařízení, sloužící jako návnada, která přitahují pozornost kyberzločinců a zároveň analyzují jejich činnost.

Analýza dat z honeypotů ukázala, že útoky na IoT zařízení nebývají sofistikované. Většinou jde o nenápadné infekce, kterých si uživatel nemusí ani všimnout. Malwarová rodina Mirai, která je odpovědná za 39 % útoků, využívá exploity. Díky tomu jsou tyto botnety schopné prostřednictvím starých nezazáplatovaných zranitelností proniknout do zařízení a ovládat je. Další velmi účinnou technikou je prolomení hesel hrubou silou (tzv. brute-forcing). Využívá ji druhá nejpočetnější malwarová rodina – Nyadrop, která byla zaznamenána ve 38,57 % útoků, přičemž často slouží jako downloader malwaru Mirai. Třetí nejběžnější botnet ohrožující chytrá zařízení je Gafgyt. Byl detekován na 2,12 % zařízení a rovněž využívá brutální sílu.

Odborníkům se navíc povedlo identifikovat i regiony, z nichž pocházelo v prvním pololetí nejvyšší procento infekcí. Této statistice dominuje Čína s 30 %, na druhém místě je Brazílie s 19 % a následuje Egypt s 12 %. Před rokem, v prvním pololetí 2018, byla situace mírně odlišná – na prvním místě byla Brazílie (28 %), následovaná Čínou (14 %) a Japonskem (11 %).

"Počet chytrých zařízení, která nás obklopují, neustále narůstá a v důsledku toho jsme svědky i narůstající intenzity kyberútoků, které jsou na ně zacílené. Soudě podle velkého množství útoků a vytrvalosti zločinců lze říct, že je internet věcí lukrativní oblastí pro útočníky, kteří používají i velmi primitivní metody jako je uhádnutí hesla a přihlašovacího jména. Je to daleko snazší, než si většina lidí myslí. Nejčastější kombinací totiž je „support/support“, „admin/admin“ nebo „default/default“. Přitom je velmi jednoduché si změnit přihlašovací údaje a nastavit silné heslo. Proto bychom chtěli všechny nabádat k tomu, aby si našli pět minut času a tuto změnu provedli,“ říká Dan Demeter, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Odborníci Kaspersky doporučují následující opatření, aby chytrá zařízení byla v bezpečí:

  • Nainstalujte aktualizace firmwaru hned, jak jsou dostupné. Díky tomu se opraví všechny zranitelnosti, které se v zařízení objeví.
  • Vždy změňte přednastavená hesla. Používejte silná hesla, která kombinují malá a velká písmena, číslice a speciální znaky.
  • Pokud se zařízení chová divně, přebootujte ho. Díky tomu se zbavíte existujícího malwaru, ale neochrání vás to před případnou další infekcí. 
  • Omezte přístup k zařízení IoT prostřednictvím lokální VPN. Budete k němu mít stále přístup prostřednictvím „domovské“ sítě, znepřístupníte ho ale širokému internetu. Využijte například jednoduché open-source VPN řešení Wireguard.

Firmy by se měly řídit následujícími doporučeními:

  • Využívejte „Threat Data Feeds“ abyste mohli blokovat síťová připojení pocházející ze škodlivých síťových adres, která detekovali bezpečnostní odborníci. 
  • Ujistěte se, že software na všech zařízeních má nainstalované nejnovější aktualizace. Neaktualizovaná zařízení by měla být používána mimo síť, kam nemají přístup neautorizovaní uživatelé.

 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.