facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 21. 3. 2019

Investice do IT rostou, na vzestupu je stínové IT

IT investiceZ průzkumu společnosti KPMG vyplynulo, že více než 49 % organizací letos zvyšuje rozpočet na informační technologie. Současně roste podíl tzv. stínového IT (shadow IT), tedy IT projekty realizované mimo kontrolu IT oddělení.



Operační rizika a compliance spolu s datovou bezpečností jsou dle průzkumu dvě hlavní témata pro vedení společností. To dokládá také zvýšená pozornost, kterou firmy věnují kybernetické bezpečnosti. Téměř 70 % respondentů se ovšem domnívá, že vedení firem nevěnuje zabezpečení IT dostatečnou pozornost. Jen 22 % IT ředitelů uvedlo, že má v souvislosti s kybernetickou bezpečností vyřešena hlavní rizika.

Stínové IT na vzestupu

Shadow IT přestává být šedou zónou a stává se novou normou. U 44 % společností je více než desetina IT rozpočtu mimo kontrolu IT oddělení. Částečně je to i důsledkem cloudových technologií, které si zpravidla napřímo kupuje obchodní útvar. Do cloudu investuje ve značné míře přes 70 % společností (jen 4 % společností tyto investice neplánují). Oproti tomu zatím jen necelá čtvrtina společností investuje ve větší míře do umělé inteligence. Do robotizace investuje nyní 32 % společností a dalších 18 % to v budoucnu plánuje.

Nejžádanější jsou datoví analytici

Realizace IT strategií si žádá i patřičné znalosti a lidské zdroje. Více než 65 % organizací pociťuje nedostatek IT specialistů na trhu. Nejžádanější dovedností napříč společnostmi zůstávají především zkušenosti v oblasti big data a datové analytiky (46 %). Na druhé místo se nově dostala umělá inteligence (38 %), viditelný je nárůst potřeby agilních znalostí (22 %). Výrazný pokles zaznamenal projektový management (z 34 % na 25 % za poslední čtyři roky). Současně se prohlubuje nedostatek odborníků pro IT bezpečnost. Zajímavostí je odlišná situace v rámci střední a východní Evropy, kde je z pohledu respondentů nejžádanější dovedností business analýza.