facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 4. 2. 2016

Demokratizace analytiky a další trendy na trhu Business Intelligence

GartnerTrh s analytickými řešeními Business Intelligence by měl podle předpovědi společnosti Gartner v letošním roce růst o 5,2 % a dosáhnout hodnoty 16,9 miliardy dolarů. Podle analytiků Gartner se oblast BI v současné době nachází v závěrečné fázi několikaletého posunu od tradičního reportingu, který řídila IT oddělení, k samoobslužné analytice orientované byznysově. Jde o takzvanou demokratizaci analytiky. Každý byznys je dnes analytickým byznysem, každý byznys proces je analytickým procesem a každá osoba je analytickým uživatelem.



Ian Bertram Ian Bertram,
viceprezident společnosti Gartner

„Posun k moderním BI a analytickým platformám se v současné době přiblížil k bodu zlomu,“ vysvětluje Ian Bertram, viceprezident společnosti Gartner. „Organizace, které chtějí získat přidanou hodnotu z kvalitnější analýzy různých zdrojů dat, se musí přeorientovat na snadno přístupné, využitelné, rychlé a agilní moderní BI platformy. Do budoucna už nebude možné, aby šéfové marketingu byli experty pouze na značku nebo umísťování reklamy,“ říká Bertram a dodává: „Musí se také stát experty na zákaznickou analytiku. Totéž platí pro vedoucí HR, nákupčí nebo finanční ředitele ve většině odvětví.“

Aby zvládla stále se zkracující termíny na zpracování analytických výstupů, vyžadované současným ostře konkurenčním prostředím, řada organizací přistupuje k „demokratizaci“ analytiky cestou jejího zpřístupnění a samo-obslužnosti větším počtem zaměstnanců. 

Nejdůležitějším rozdílem mezi moderní BI a analytickou platformou a jejím tradičním reportingovým pojetím je objem počátečního modelování a znalostí potřebných k vytváření analytických výstupů a obsahu (viz tabulka 1). Vytváření analytického obsahu pomocí tradičních reportingových platforem začíná tím, že IT v předstihu konsoliduje a modeluje data. Oproti tomu moderní BI&A platformy podporují přímou tvorbu výstupů a obsahu s pouhou podporou ze strany IT.

„Aby využili možnosti moderních BI a analytických platforem naplno, musí vedení organizací revidovat většinu současných, IT-orientovaných a centralizovaných analytických řešení – počínaje technologiemi, přes role a odpovědnost, organizační schémata až po procesy governance a řízení,“ uzavírá Ian Bertram.

Komponenta analytického workflow IT-centrický reporting a analytická platforma Moderní BI platformy
Zdroj dat Je nutné provést předem dimenzionální modelování (optimální struktura/schéma navržené IT) Modelování dat předem není potřeba (ploché/prosté soubory a/nebo tabulky)
Příprava dat ke zpracování Provádí IT Podporuje IT
Tvorba obsahu Primárně zaměstnanci IT, případně někteří zkušení uživatelé Uživatelé na straně “byznysu”
Analýza Strukturované a ad-hoc reporty a analýzy na základě předem definovaných modelů. “Volná” práce s formuláři, formátování výstupů
Doručování výstupu Distribuce a notifikace prostřednictvím naplánovaných reportů nebo pomocí portálu Prostřednictvím sdílení, platforem pro spolupráci, “vyprávění příběhů” nebo otevřených API
Tabulka 1: Srovnání tradičních a moderních BI platforem. Zdroj Gartner (únor 2016)

 


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.