facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 20. 10. 2014

Deloitte: Nejrychleji rostoucími IT firmami v ČR jsou Logic point, Internet Shop a Invea-Tech

Nejrychleji rostoucí technologickou firmou v České republice je podle žebříčku Deloitte Technology Fast 50 společnost Logic point, která se zaměřuje na implementaci systému řízení vztahů se zákazníky Microsoft Dynamics CRM. Logic point se v žebříčku umístil úplně poprvé, předstihl loňského vítěze Internet Shop, provozovatele e-shopu s kosmetikou Parfums.cz, a výrobce síťových řešení Invea-Tech.



Žebříček Technology Fast 50 sleduje 50 nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě. Již 15. rokem jej sestavuje společnost Deloitte, která při tom vychází z porovnání tržeb technologických společností za posledních pět let. Letos se v něm umístily firmy z 10 zemí - z Bulharska, České republiky, Chorvatska, Estonska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Srbska. „Nejvyšší zastoupení v žebříčku si drží společnosti, které se zaměřují na vývoj softwaru. Z celkového počtu je více než polovina (52 %) z nich právě z tohoto segmentu. Následují poskytovatelé internetových služeb, jejichž podíl činí necelou čtvrtinu (24 %). Pouze 12 % firem se soustředí na oblast telekomunikací a sítí,“ uvedl k výsledkům Martin Tesař, vedoucí partner v oddělení auditu společnosti Deloitte ČR.

 

Pozici nejrychleji rostoucí technologické firmy ve střední a jihovýchodní Evropě obsadil maďarský on-line server pro rezervaci ubytování Szallas.hu, jehož tržby vzrostly v posledních pěti letech o 2 259 %. Průměrný růst společností v žebříčku Technology Fast 50 se letos mírně zvýšil z loňských 671 % na 698 %. „Soutěž zviditelňuje relativně mladé, ale úspěšné společnosti, nejen v České republice, ale především v celém středoevropského regionu. Žebříček zvyšuje image jednotlivých firem nejen směrem ke klientům, ale i zaměstnancům a pomáhá k pozitivní mediální publicitě. Celkově se 26 firem do letošního žebříčku dostalo vůbec poprvé. Nejvíce firem zastoupených v žebříčku má v tomto roce Polsko, 17 společností, Maďarsko, 10 společností, a Rumunsko, šest společností,“ doplnil Jiří Sauer, senior manažer v auditním oddělení společnosti Deloitte.

 

Průzkum mezi řediteli technologických firem

Součástí letošního ročníku Technology Fast 50 byl i průzkum mezi vrcholovými manažery technologických firem. Za největší prioritu považuje pětina (20,4 %) ředitelů důraz na inovace, udržení vztahu se zákazníky (16,7 %) a talent management (14,5 %). Mezi hlavní faktory, které nejvíce přispěly k jejich růstu, považují vysoce kvalifikované zaměstnance a rozvoj stávajících produktů a služeb. Naopak, za největší hrozby pro další růst v technologickém odvětví považují vrcholoví manažeři nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a obecně vývoj ekonomického prostředí. Více než polovina (54,7 %) technologických společností se v následujících 12 měsících zaměří na organický růst a mezinárodní expanzi (39,1 %).

 

„Generální ředitelé technologických společností jsou zároveň velmi optimističtí v otázce růstu jejich společností v tomto roce. Třetina (33,8 %) firem letos očekává nárůst tržeb v rozmezí 26-50 %, další třetina (33,8 %) růst o 11-25 %, necelá pětina (16,9 %) dotázaných předpokládá růst o více než 51-100 % a téměř desetina (9,2 %) růst dokonce o více než 100 %,“ zmínil Zdeněk Křížek, partner v oddělení ICT poradenství a řízení rizik ve společnosti Deloitte.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.