facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 10. 5. 2017

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) zahájil provoz

ABRA Gen součástí chystaného TestbeduV pražských Dejvicích byl 2. května otevřen Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který se zaměří na oblast digitální budoucnosti včetně umělé inteligence nebo chytrých měst. K jeho prvním projektům bude patřit Testbed pro Průmysl 4.0, který propojí moderní průmysl s vědeckou půdou prostřednictvím flexibilní testovací výrobní linky.



V chystaném Testbedu pro Průmysl 4.0, který se v nové budově CIIRC otevře letos v září, firmy vyzkouší inovativní řešení chytrých továren a prostřednictvím simulace a optimalizace výrobních a firemních procesů ověří jejich funkci a účinnost. Základem celého systému je flexibilní výrobní linka kombinující různé technologie včetně automatizovaných skladů nebo robotické manipulace.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky

Podle ředitele CIIRC, Vladimíra Maříka, je Testbed unikátním evropským projektem. "Očekáváme, že při budování Testbedu se spolu se Svazem průmyslu a obchodu vytvoří komunita malých a středních podniků, které tu pomoc v současné době opravdu potřebují," řekl šéf nového institutu s tím, že s projektem výrazně pomáhají firmy Siemens, Škoda Auto nebo ABRA Software.

Propojením výrobních technologií a sofistikovaných řídících systémů vzniká v Testbedu možnost provádět různorodé operace a optimálně je rozvrhnout. Klíčový je přitom vznik tzv. digitálních dvojčat, která jsou alternativou drahých prototypů. Fungují jako virtuální model výrobku a výrobního procesu, se kterými se dají testovat různé scénáře efektivnější výroby. Reálný produkt tak může vzniknout rychleji a za nižší náklady.

Jedním ze softwarových řešení integrovaných v novém Testbedu bude ERP systém ABRA Gen od společnosti ABRA Software. Její zakladatel Jaroslav Řasa, který na ČVUT vystudoval kybernetiku, řekl při slavnostním otevření „S radostí se vracím na svou alma mater. To, že je informační systém ABRA Gen součástí chystaného Testbedu, považuje za skvělou příležitost, jak ve spolupráci s vědci a profesionály v oboru tvořit novou budoucnost.
 


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.