facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 30. 9. 2016

Babelnet je nové řešení pro bezpečnou komunikaci počítačů i mobilních zařízení

BabelnetSpolečnost OKsystem uvedla na trh nové řešení šifrované bezpečné komunikace ve formě aplikace a služby s názvem Babelnet. Společnost tím vychází vstříc požadavkům firem, které si uvědomují rostoucí rizika vyplývající z ohrožení bezpečnosti komunikace a počítačové kriminality obecně. Babelnet je multiplatformní řešení, které zajišťuje šifrovanou komunikaci mezi počítači s Windows nebo macOS a mobilními zařízeními se systémy iOS, Android a BlackBerry, nezávisle na zařízení, místu a způsobu připojení. Kombinuje silné kryptografické algoritmy a protokoly pro zajištění autenticity, soukromí a integrity při zasílání a uložení zpráv a dokumentů na počítačích i mobilních zařízeních.



Babelnet se instaluje na mobilní zařízení a počítače a okamžitě připojí do firemní sítě či cloudu. Firemní instalace umožní komfortní dohled, integraci a správu uživatelů a zařízení. Babelnet podporuje také integraci s aplikacemi třetích stran (DMS, HR, CRM…) a zajišťuje tak bezpečný přenos informací a dokumentů z firemních aplikací k uživatelům.

Babelnet

Babelnet spojuje uživatelský komfort oblíbených komunikačních služeb, jako je např. WhatsApp nebo Viber se silnou kryptografií a s koncepcí firemního serveru, který je pod plnou kontrolou firemních správců. Babelnet tak zaručuje, že utajené zprávy zůstanou utajené, a že kontakty a další informace na mobilních zařízeních nejsou použity ke skrytému financování vývoje aplikace a provozu komunikace.

„Každý mobil je dnes téměř plnohodnotným počítačem, který si každý přizpůsobí svým potřebám, co do množství a typů stáhnutých aplikací. Výsledkem je, že citlivá firemní komunikace probíhá přes různé mailové programy a messengery bez ohledu na jejich zabezpečení. Přitom počítačová kriminalita roste výrazným tempem – každý je ohrožený.“ vysvětluje Vítězslav Ciml, ředitel společnosti OKsystem, proč se společnost rozhodla vyvinout a uvést Babelnet na trh.

Jeho obavy jsou podpořeny výsledky aktuálního průzkumu, který si nechala společnost vypracovat od renomované výzkumné agentury SANEP na vzorku 2 173 právníků, manažerů, top managerů, majitelů firem, akcionářů a generálních ředitelů podniků v celé České republice. Vyplývá z něj, že 80 % oslovených českých manažerů se obává, že někdo má zájem získávat informace z jejich pracovní, osobní nebo firemní komunikace.

Babelnet

„Většina dotázaných potvrdila, že posílá zprávy a emaily obsahující citlivé informace,“ uvedl Oldřich Zajíc, jednatel výzkumné agentury SANEP, a dodal: „Ale zároveň se domnívají, že někdo by mohl mít zájem takové informace získat a že by jim zveřejnění takových informací vadilo. Přitom je s podivem, že drtivá většina z nich nepoužívá software nebo zařízení, které by jejich komunikaci šifrovalo.“

„Jejich obavy jsou opodstatněné,“ komentuje ředitel vývoje a spoluzakladatel společnosti OKsystem Ivo Rosol a pokračuje: „Veřejné wifi, freemaily či messengery zdarma jsou rizika pro kohokoliv, kdo má pocit, že jeho data a informace jsou důvěrné. S ohledem na skutečnost, že tyto služby v podstatě vykrádají naše data, je dobře, že 80 % respondentů si uvědomuje tyto hrozby. Ale nejsou to jediná rizika. Konkurence a například zahraniční zpravodajské složky též mají zálusk na naše data. Je potěšující, že mírná většina respondentů je ochotna investovat částky okolo 500 Kč za zabezpečení své komunikace za osobu a měsíc. Řešení od Babelnetu se bohatě do těchto představ vejde, nemluvě o tom, že k nám se zákazník vždy dovolá a podporu mu poskytne skutečný odborník.“

Řešení pro bezpečnou komunikaci Babelnet je nabízeno ve verzích:

  • Babelnet Pro On-premise – aplikace instalovaná na servery zákazníka, umožní napojení na Active Directory, integraci s firemními aplikacemi, webovou administraci a zajistí nejvyšší bezpečnost šifrované komunikace a dat.
  • Babelnet Pro Cloud – řešení Babelnet jako služba z cloudu umožňuje jednodušší nasazení a správu. Umožní také jednoduché vytváření účtů pro zákazníky, partnery a externisty.
  • Babelnet Lite – bezplatná online služba pro nekomerční použití chrání šifrováním soukromou komunikaci proti odposlechu.

Babelnet - schema