facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Aplikace ČHMÚ jsou nově dostupné také pro iOS

Aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ mohou nově využívat také majitelé mobilních telefonů s operačním systémem iOS. Aplikace jsou volně ke stažení v App Store. Od května jsou aplikace dostupné uživatelům operačního systému Android. Na základě vítězství v tendru Českého hydrometeorologického ústavu vypsaného v roce 2016 byla vývojem aplikací pověřena společnost OKsystem.



„Počítáme s tím, že rozšíření aplikací pro operační systém iOS ještě zvýší počet jejich aktivních uživatelů. Nyní s aplikací pracuje více než 200 000 uživatelů měsíčně, kteří dle statistik nejčastěji v základní aplikaci zjišťují předpověď počasí na konkrétní den, předpověď vývoje srážek pro nadcházející hodiny a velmi často je také zajímá dlouhodobá předpověď počasí na nejbližších šest dní,“ říká Vítězslav Ciml, výkonný ředitel společnosti OKsystem. V případě podrobnější aplikace ČHMÚ+ mají uživatelé největší zájem o detailní meteorologické informace z jednotlivých stanic a předpovědní mapy modelu Aladin.

„Na konci dubna byly zprovozněny aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ pro operační systém Android. Byl to logický krok s ohledem na množství uživatelů mobilních aplikací s operačním systémem Android a zároveň přísnějšími podmínkami pro aplikace uživatelů iOS. Jsem velmi rád, že Český hydrometeorologický ústav nyní nabízí aplikace pro uživatele operačních systémů Android i iOS zdarma ke stažení, bez reklamních sdělení,“ říká Mark Rieder, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu.

Aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ poskytují mimo jiné přesnou předpověď počasí, předpověď srážek v konkrétním místě nebo výstrahy na některé nebezpečné jevy. V tuto chvíli se na základě uživatelských zkušeností pracuje na dalších grafických vylepšeních aplikací ČHMÚ a ČHMÚ+.

Aplikace ČHMÚ

Aplikace obsahuje předpověď počasí pro Českou republiku na nejbližší dny s plošným rozlišením jeden kilometr, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy a během sezóny také předpověď aktivity klíšťat. Předpověď počasí lze zobrazit pro aktuální polohu i pro uživatelem vybrané a uložené lokality (obce).

Aplikace ČHMÚ+

Aplikace prezentuje další produkty ČHMÚ, konkrétně jde o podrobné meteorologické informace ve stanicích, předpovědní mapy modelu Aladin, hydrologické informace, riziko přívalové povodně a informace o kvalitě ovzduší. Aplikace umožňuje průběžné sledování stavu vod v uživatelem vybraných vodoměrných stanicích.