facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 9/2014

YotaPhone se dvěma displeji zaujal, ale nepřesvědčil



YotaPhoneYotaPhone kombinuje klasický barevný dotykový LCD displej na čelní straně s monochromatickým displejem z elektronického papíru na zadní straně. Nápad využít zadní stranu telefonu mi připadal skvělý. Když jsem konečně dostal příležitost vyzkoušet si telefon v praxi, můj zájem velmi rychle vyprchal. Stále oceňuji odvahu konstruktérů vyzkoušet něco nového, ale v YotaPhone vidím jen zajímavý experiment.


YotaPhone je telefon na platformě Android 4.2, který svými parametry odpovídá současné střední třídě. O solidní výkon se stará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na 1,7 GHz a 2 GB operační paměti. Interní paměť má kapacitu 32 GB bez možnosti rozšíření pomocí SD karty. Velmi slušné parametry, ale jak jsem již zmínil v úvodu, hlavním tahákem a zvláštností telefonu jsou dva displeje. Oba mají úhlopříčku 4,3". Přední dotykový je typu LCD s rozlišením 1280x720 a krycím sklem Gorilla Glass. Kvalita zobrazení je relativně dobrá, ale zázraky nečekejte. Na zadní straně telefonu je monochromatický displej typu EPD (elektonický papír) s rozlišením 360×640 bodů, který je prakticky použitelný jen pro zobrazení textu. Jeho výhodou je minimální spotřeba. EPD totiž spotřebovává energii jen při překreslení obrazu. Při čtení knihy na zadním displeji by proto telefon měl podle výrobce vydržet až 50 hodin. Naopak při běžném používání předního barevného displeje nabízí telefon jen podprůměrnou výdrž. Baterie s kapacitou 1800 mAh zajistí zhruba den provozu při běžném využití (hovory, SMS, mobilní data). Jinak řečeno, dobíjet je nutné téměř každý den.

S ohledem na úhlopříčku displeje je YotaPhone nezvykle velký, zejména prostor pod displejem, který obsahuje dotykovou plochu pro ovládací gesta. YotaPhone totiž nahrazuje tradiční tlačítka (zpět, domů a menu) gesty tažení prstem doprava nebo doleva a delší přidržení uprostřed. Výrobce YotaPhone se i zde snaží nabídnout originální řešení, které v praxi nenabídne žádnou výhodu proti klasickým senzorovým tlačítkům. Naopak, musíte absolvovat školení pomocí video tutoriálu, abyste věděli, jak telefon ovládat. Jedna z hlavních výhod chytrých telefonů a tabletů, totiž intuitivní ovládání, se zde vytrácí.


YotaPhone je prodáván v černém a bílém provedení


Také přínosy a použitelnost druhého displeje v praxi jsou minimální. Využití může mít snad pro ty, kteří z nějakého důvodu nechtějí pro čtení elektronických knih klasickou čtečku, ale chtějí si trénovat zrak čtením knih na čtyřpalcovém displeji. Aplikace pro knihy ve formátu epub je součástí standardní výbavy, nechybí ani ukázkové knihy v angličtině.

I když je možno druhý displej využít také pro zobrazení notifikací nebo informací jako jsou maily, zprávy nebo informace z RSS kanálů, praktická použitelnost na monochromatickém displeji s malým rozlišením je přinejmenším sporná. Také s ohledem na omezené možnosti ovládání při používání EPD displeje. Zadní displej nemá možnost ovládání dotykem, při pohledu na něj ovládáte telefon jen pomocí gest pod displejem nebo tlačítky na straně telefonu. Funkční, ale nepohodlné. Chvíli jsem se snažil, ale nakonec jsem vždy telefon obrátil a danou věc vyřídil na barevném dotykovém displeji. Hlavní přednost YotaPhone a v podstatě jediný důvod, proč si jej pořídit, se tím vytratil. Zůstal jen průměrný telefon za vysokou cenu.

Na závěr musím znovu pochválit konstruktéry YotaPhone za odvahu vyzkoušet na smartphone nový prvek - druhý monochromatický displej typu EPD. Současně ale musím kontaktovat, že v jejich úsilí vidím spíše cimrmanovské prošlapávání slepé uličky, než perspektivní směr vývoje.

A to bez ohledu na vysokou cenu, která odpovídá faktu, že YotaPhone je unikátní zařízení vyráběné v podstatě jako prototyp. Aktuálně se YotaPhone na našem trhu prodává za novou, sníženou cenu 9 290 Kč (při uvedení na trh stál 14 tisíc). Chápu, že za originalitu se platí, ale za uvedenou cenu dnes koupíte značkový telefon střední třídy s lepší výbavou než má YotaPhone a ještě vám zbude na kvalitní čtečku elektronických knih.

Další vybrané technické parametry YotaPhone:

Fotoaparát 13 Mpix, LED blesk
Wi-Fi 802.11 a/g/n
Bluetooth 4.0
Mobilní data: 3G/LTE
Rozměry 133,6 x 67 x 9,99 mm
Hmotnost 146 g

 

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.