facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 6/2014

Recenze: WD Purple pro kamerové systémy

Pevný disk specializovaný pro záznam z kamerových systémů



WD PurpleSpolečnost WD už delší dobu razí strategii „není disk jako disk“ a pro různé způsoby užití nabízí různé pevné disky. Svoji nabídku proto rozděluje do modelových řad s barevným označením, které usnadňuje rychlou orientaci, pro jaký model sáhnout, když potřebujete systémový disk nebo datový disk do stolního počítače, disk do NAS zařízení nebo do podnikového serveru.


Někdo nad tím možná mávne rukou v přesvědčení, že jde o čistě marketingovou strategii a všechny pevné disky jsou v principu stejné. Nejsou. I když rozdělení nabídky a jejich barevné označení je jistě marketingově velmi povedeným tahem, na počátku je vývoj pevného disku přizpůsobený různým způsobům využití i různým provozním podmínkám. Tomu jsou přizpůsobeny jak vlastní konstrukce disku, tak především nastavení cache, řízení otáček, firmware podporující různé technologie apod. Na konci jsou pak odlišné výkony jednotlivých modelových řad WD v různých úlohách, různá spotřeba, hlučnost, odolnost, stabilita, rozdílné parametry MTBF a poskytovaná záruka atd. Zdánlivé maličkosti v nastavení disku mohou hrát v praxi významnou roli.

WD Purple


Nejnovějším přírůstkem do pestrobarevného spektra pevných disků WD je fialová nebo přesněji nachová řada Purple, která je navržena a určena pro ukládání videozáznamů z kamerových sledovacích systémů. Přesněji řečeno pro menší záznamové systémy v malých firmách, kde se používá až osm pevných disků a až 32 kamer s HD rozlišením.

Výkon a stabilita

Disky WD Purple jsou dostupné v kapacitách od 1 do 4 TB. My jsme měli možnost otestovat model s největší kapacitou. Prakticky jsme tak mohli vyzkoušet význam nového firmwaru, který WD označuje jako technologii AllFrame, která ve spolupráci se 64MB vyrovnávací pamětí zlepšuje plynulost toku dat při záznamu i přehrávání. Narozdíl od například disků WD Red určených pro zařízení NAS je v disku WD Purple algoritmus pro využití cache optimalizován pro zápis relativně nízkou rychlostí, ale s velkým počtem datových toků. Hlavním cílem je omezit ztrátu snímků při záznamu videa.

WD Purple


Abychom mohli tuto schopnost ověřit, instalovali jsme disk do stolního PC a podrobili standardní sadě testů sekvenčního zápisu a čtení. Z nich bylo jasně patrné, že se WD Purple chová výrazně jinak desktopový pevný disk (např. WD Green), u kterého se rychlost čtení/zápisu a latence výrazně mění se zaplňováním disku. Firmware WD Purple se úspěšně snaží výkon disku stabilizovat.

Disky WD Purple ale nabízejí i další funkce, které byly dříve vyhrazeny pro úložiště na úrovni podnikových řešení. Firmware disků WD Purple například podporuje technologii TLER (Time Limited Error Recovery) pro inteligentní korekci chyb v režimu RAID, kterou u standardních disků pro desktopy nenajdete.

Pokud přemýšlíte nad vhodnou kapacitou diskového pole pro váš kamerový systém, může se vám hodit speciální kalkulačka Capacity Selector, kterou WD zpřístupnila na svém webu právě v souvislosti s uvedením řady Purple. Ta vám například spočítá, že při redundantním zapojení osmi disků s kapacitou 4 TB v režimu RAID 5 získáte kapacitu 28 TB, která postačuje pro třicetidenní záznam ze 16 kamer nahrávajících v kvalitě 1080p/12 fps.

Spotřeba a hlučnost

U záznamových zařízení se počítá s nepřetržitým provozem, často za vyšších teplot. Proto je u použitých disků důležitá minimalizace spotřeby energie a tím i odpadního tepla. Disky WD Purple proto nepracují s konstantními otáčkami, ale podobně jako například disky WD Red využívají technologie IntelliPower a IntelliSeek. Ta nastavuje rychlost otáčení a vyhledání dat podle typu zátěže, což umožňuje omezit spotřebu energie, hlučnost a vibrace, které by mohly způsobit rychlejší opotřebování disku.

Cena

Cena testovaného modelu WD Purple 4 TB je pochopitelně vyšší než u disků pro stolní počítače nebo NAS zařízení. V době recenze se pohybovala kolem 3 600 Kč bez DPH. Rozdíl v ceně ale není příliš výrazný a s ohledem na výše uvedené vlastnosti a funkce mohu pro vybavení záznamového zařízení jednoznačně doporučit použití specializovaného disku.

-lg-

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.